2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyePróbára tették erejüket a Nógrád megyei tűzoltók

Próbára tették erejüket a Nógrád megyei tűzoltók

A balassagyarmati tűzoltó-parancsnokság fennállásának 140. jubileumi ünnepségének keretében rendezték meg augusztus 12-én a balassagyarmati Civitas Fortissima téren a II. Nógrád Megyei Tűzoltók Erőpróbáját. A hagyományteremtő célú verseny tavaly indult útjára, a vándorserleget akkor sikerült a városban tartani, s hogy idén hová is került a serleg, az néhány sorral tovább olvasva kiderül.

tuzoltoversenynograd


A megmérettetést túlnyomórészt a nemzetközi TFA (Toughest Firefighter Alive) versenyszabályzatához igazították a szervezők, néhány feladatot viszont helyi sajátosságokkal helyettesítettek. Ez a fajta erőpróba látványosan illeszti be a tűzoltók mindennapi munkáját versenyszerűen mérhető keretek közé, erejének tesztelését pedig huszonnyolc Nógrád megyei tűzoltó, köztük egy önkéntes tűzoltó vállalta. A verseny céljaként a speciális tűzoltói beavatkozások során, jellemzően hirtelen fellépő fizikai igénybevételek, versenyszerű keretek közötti felmérését és annak bemutatását a civil társadalom számára tűzték ki a szervezők.


A versenyzőknek négy állomáson kellett szintidőre végrehajtaniuk a nagy fizikai állóképességet és egyben koncentrációt is igénylő feladatokat, amelyek között szerepelt két nyolcvan méteres tömlővel való elfutás a megadott jelig, majd két „B" tömlő feltekerése és elhelyezése egy ládában, aztán a második állomáson hat kilogrammos kalapáccsal ötven-ötven ütés a „kalapács doboz" alsó és felső részére, majd egy szánkóra szerelt kismotorfecskendő elhúzása húsz méter távolságra kötél segítségével.

tuzoltoversenynograd3


A harmadik feladat keretében először két darab kéttagú dugólétrát kell beállítani az állványzat emeletéhez, majd a négyemeletes torony tetejére kellett feljutni a versenyzőknek két harminc-harminc kilogrammos kannával a kezükben, majd három összetekert tömlőt felhúzni kötélen, végül a kannákat lehozni. A negyedik állomáson végezetül egy húsz kilogrammos propánbutángáz-palackot átvinni egy tíz méteres kúszócső alagúton, ugyanezt visszafelé is végrehajtani, majd egy nyolcvan kilogrammos bábut kellett száz méteren keresztül elcipelni, végül egy két és fél méter magas akadályfalat leküzdeni. S ha ez nem lenne önmagában elég, mindezt védősisakban, védőkabátban, mászóövben és a negyedik versenyszám kivételével légzőkészülékben teljesítették a rendelkezésükre álló 4x7 perc alatt, minimális - nagyjából egy percnyi pihenőidővel az állomások között.

tuzoltoversenynograd1


Az ilyen jellegű fizikai kihívásoknak - melyeket a tűzoltó védőruha viselése, a légzőkészülék súlya és a stressz csak tovább fokoz - megfelelni csakis az egészséges és edzett szervezet képes. A versenyfeladatokkal és saját magával egyaránt megküzdő huszonnyolc tűzoltót elismerés illeti, úgyis mint kollégát, és úgy is mint sportembert - hangsúlyozta Berecz György tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató a verseny eredményhirdetésén. Az igazgató hozzátette, nem számít ki hányadik helyen zárt, a fő, hogy senki nem adta fel, kitartóan küzdött, s ez már önmagában óriási dolog. Az ezredes gratulált az erőpróbát teljesítő balassagyarmati, salgótarjáni, rétsági, berceli és szécsényi hivatásos tűzoltóknak, illetve az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület képviseletében megjelent önkéntes tűzoltónak.


A Medvácz Lajos, Balassagyarmat városának polgármestere által felajánlott vándorserleg az elmúlt egy évben az I. Nógrád Megyei Tűzoltók Erőpróbája tavalyi abszolút győztesének, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokságon szolgálatot ellátó Földi László tűzoltó főtörzsőrmesternek a tulajdonát képezte. A főtörzsőrmesternek sikerült idén is megvédenie tavalyi címét, így a vándorserleget idén ismét ő hódította el.


tuzoltoversenynograd2


A tűzoltók versengését két korcsoportban értékelték:

A 35 év alattiak első három helyezése a következőképpen alakult:
I. helyezett: Földi László tűzoltó törzsőrmester, Balassagyarmati HTP
II. helyezett: Dénes Gábor tűzoltó zászlós, Salgótarjáni HTP
III. helyezett: Szabó Gábor Vince tűzoltó főtörzsőrmester, Berceli KvŐ

A 35 év felettiek első három helyezése a következőképpen alakult:

I. helyezett: Bodor Tamás tűzoltó őrmester, Salgótarjáni HTP
II. helyezett: Horváth Mihály tűzoltó főtörzsőrmester, Rétsági KvŐ
III. helyezett: Reibl János tűzoltó őrmester, Salgótarjáni http

Díjazták továbbá a verseny legidősebb versenyzőjét is, aki Orgoványi János tűzoltó főtörzsőrmester, a szécsényi katasztrófavédelmi őrs tűzoltója, továbbá külön elismerésben részesült a verseny egyetlen önkéntes tűzoltója, Varga Balázs, az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület tagja.


Forrás: NMKI/NÓGRÁD24
Fotók: Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

2016-08-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite