2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
NagyvilágProblémának tartja a határon túli magyarok választójogát a szlovák kormányfő

Problémának tartja a határon túli magyarok választójogát a szlovák kormányfő


Iveta RadicováA szlovák miniszterelnök szerint problémát okozhat a szlovák-magyar kapcsolatokban, ha Magyarország választójogot ad a határon túli magyaroknak.


"Nem tudom mennyire gondolja komolyan Orbán úr a választójog kiterjesztését. Ez probléma. De minden attól függ majd, hogy milyen lesz a konkrét törvény, ez téma a vegyes bizottságokban, és ha szükség lesz rá, akkor a megbeszélésekbe kölcsönösen beavatkozunk. Szoktunk telefonálni" - jelentette ki Iveta Radicová abban az interjúban, amelyet az Új Szó című szlovákiai magyar napilap közölt szombaton.


Radicová elmondta, budapesti látogatása során megegyeztek Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy beindítják a vegyes bizottságok munkáját és azok foglalkoznak majd a magyar állampolgársági törvénnyel.


"A probléma az, hogy a jogszabály nincs tekintettel a nemzetközileg érvényes követelményekre. Szlovákia ebben a kérdésben élvezi Brüsszel, az Európai Unió támogatását" - fejtette ki a szlovák kormányfő. "Mi kölcsönösen tájékoztattuk egymást álláspontjainkról. Én elmondtam, hogy amíg Magyarországon ez a törvény érvényben lesz, nem fogjuk büntetni az állampolgárainkat, de elfogadunk egy jogszabályt, hogy a magyar állampolgárság felvételének nem lesz semmilyen hatása Szlovákiában. Ezt támogatja Brüsszel is. Mi nem utasítjuk el a kettős állampolgárság intézményét, ahogyan Csehország és még sok más állam. Bízom benne, hogy sikerül elérni a standard kettős állampolgárság intézményét Magyarországgal is" - magyarázta a pozsonyi álláspontot Radicová.


Ugyanakkor a szlovák miniszterelnök azt mondta, hogy nem érez feszültséget Pozsony és Budapest viszonyában.
"Nem érzek feszültséget, standard módon kommunikálunk Magyarországgal, akárcsak Lengyelországgal vagy más országokkal" - idézi a lap a miniszterelnököt.


A szlovákiai államnyelvtörvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott: azt gondolja, hogy "életveszély esetében a bírság indokolt". A szankciók meglétéről a készülő kisebbségi nyelvhasználati törvényben azonban kételyei vannak.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-12-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite