2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeProgram a Nógrád megyében élők munkaképességének javítására

Program a Nógrád megyében élők munkaképességének javítására


A Nógrád megyei lakosok munkaképességének javításáért indítottak programot a térségben; ennek részeként decemberig 12 500 embert vonnak be szűrővizsgálatokba - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség.

munka

Képünk illusztráció!


Az ügynökség egy héttagú konzorcium vezetőjeként 537 millió forint támogatást nyert a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) pályázatán, a konzorcium tagja Nógrád megye három kórháza is - írták. A program keretében integrált egészségügyi adatbázist hoznak létre a megye speciális igényeihez alakítva, ebben rögzítik az elvégzett szűrések, mérések, tanácsadások adatait.


A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház, a balassagyarmati dr. Kenessey Albert Kórház és a pásztói Margit Kórház - egyebek között a szív- és érrendszeri vagy a daganatos megbetegedések korai felismérését célzó - szűrővizsgálatokat végez. Mivel a lakosok minél szélesebb körét el kívánják érni, a szűrési programokba a munkáltatókat is bevonják. A tervek szerint a program végéig, november 30-ig 12 500 ember vesz részt a szűrővizsgálatokon.


Része a projektnek egy átfogó, megyei szintű egészségkommunikációs kampány is, eszerint összesen 140 szemléletformáló, tájékoztató jellegű tematikus rendezvényt szerveznek falunapokon, egészség-, sport- és családi napokon. A program a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. Nógrád megyében a férfiaknál és a nőknél is az országos átlag felett van a halálozási ráta (ezer lakosra jutó halálozások száma) 13, illetve 9 százalékkal.


A halálozások okait vizsgálva mindkét nemnél a keringési rendszer betegségei vezetnek, ezt a daganatok, majd a légzőrendszer és emésztőrendszer betegségei követik. A keringési rendszer betegségei inkább a nőknél, míg a daganatos betegségek, emésztőszervi betegségek (beleértve az alkoholos eredetű májbetegséget) okozta halálokok a férfiaknál gyakoribbak.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-08-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite