2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
ItthonPSZ: a jövő évi büdzsé katasztrofális helyzetbe hozza köznevelés rendszerét

PSZ: a jövő évi büdzsé katasztrofális helyzetbe hozza köznevelés rendszerét


A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat jelen formájában történő elfogadása katasztrofális helyzetbe hozza a köznevelés teljes rendszerét az óvodáktól az iskolákig, kollégiumokig és a szakmai szolgáltatásokat nyújtó intézményekig.

iskola

Képünk illusztráció!


Ezt az érdekvédelmi szervezet közölte hétfőn az MTI-vel, kiemelve: nemcsak az ellátórendszer kerülne veszélybe, nemcsak pedagógusok tízezrei, hanem a gyermekek jövője, Magyarország fejlődése is.


A tömörülés nyílt levelében kifejtette: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ költségvetése az idei összeget sem éri el. Mint írták, az eredeti 484 milliárd forintot 60 milliárd forinttal egészítette ki a kormány. A javaslatban ennél kisebb összeg, 524 milliárd forint szerepel. Ez nem elégséges a szeptemberi béremelés áthúzódó költségeinek, a soros előrelépések, a pedagógus II. fokozatba lépőknek, a szeptemberi béremelés további költségeinek, az életpálya szeptemberi, mintegy hétezer emberre történő kiterjesztésének fedezetére - sorolták. Nagyon mérsékelt számítások szerint csak a személyi kiadások kifizetéséhez az állami fenntartású intézményekben legalább további 150-200 milliárd forintra lenne szükség - tették hozzá.


Kitértek arra is, hogy bár a személyi kiadások terhére megduplázódott a dologi kiadások előirányzata - 26 milliárd forintról 53,5 milliárdra -, ez még a legszükségesebb kiadásokra sem elég, fejlesztésre pedig egy fillér sem jut. Az óvodák fenntartására szánt többletforrások (139 milliárdról 142 milliárdra nőttek), a gyermekétkeztetésre szánt keret (53 milliárd forintról 58 milliárd forintra nőtt) jól érzékeltetik, hogy sem az önkormányzatok, sem az állami intézményfenntartók, sem a magánintézmények fenntartói nem tudják ellátni a köznevelésről szóló törvény jelenlegi rendelkezései szerinti kötelező feladataikat - írták.


A PSZ tiltakozik az ellen, hogy a köznevelés működéséhez, fejlesztéséhez szükséges hiányzó forrásokat megszorító intézkedésekkel - tömeges elbocsátásokkal, intézménybezárásokkal, a tanulmányi idők csökkentésével, a pedagógusilletmény előmeneteli rendszerének a minimálbértől való elválasztásával - teremtsék elő.


Az érdekvédelmi szervezet kéri a parlamenti pártokat és a képviselőket: szólítsák fel a kormányt olyan hatástanulmány benyújtására, amelyből megállapítható, milyen mutatók alapján számolták ki a javaslatban szereplő összegeket, továbbá ezeknek az összegeknek az elfogadása milyen következményekkel járna, valamint, hogy a jelenlegi intézményrendszer változatlan működtetéséhez milyen forrásokra lenne szükség. Térjen ki a hatástanulmány az ellátórendszer fejlesztésére. Kérik, kötelezzék a kormányt arra, hogy adjon részletes tájékoztatást a gyermekszegénységről, a probléma kezeléséhez szükséges forrásokról és a javaslatban szereplő összegek elfogadásának következményeiről.


Jelezték: a PSZ országos vezetősége november 10-i rendkívüli ülésén áttekinti a költségvetési törvényjavaslatban foglaltakat, és meghatározza a teendőket arra az esetre, ha a kormány, majd a parlament nem hozza meg a szükséges döntéseket a köznevelés rendszerének megmentése érdekében.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-11-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite