2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
ItthonPSZ: megkezdődik az országos pedagógussztrájk előkészítése

PSZ: megkezdődik az országos pedagógussztrájk előkészítése


Megkezdi április 20-ára az országos pedagógussztrájk előkészítését a pedagógusok sztrájkbizottsága - jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Galló Istvánné01


Közölte: hétfőn nem sikerült megállapodni a kormánnyal folytatott hétórás tárgyaláson a még vitatott kérdésekben, ezért megkezdik az előkészületeket a munkabeszüntetésre. Erre a sztrájkbizottság három szervezetének testületei megadták a felhatalmazást kedd délelőtt.


Galló Istvánné megismételte a sztrájkbizottság követeléseit. Ezek közé tartozik az állami intézményfenntartó központ átszervezése, feladatainak meghatározása oly módon, hogy az biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági és munkáltatói önállóságát.


Az iskolában pedagógus munkakörben alkalmazottak kötelező óraszámát szerintük heti 22 órában kell meghatározni, valamint követelik, hogy a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők részesüljenek havi rendszeres, keresetükön felüli többletjuttatásban, függetlenül attól, hogy milyen intézménytípusban dolgoznak. A költségvetés tárgyalásakor ugyanakkor generálisan is kell foglalkozni az érintettek bérhelyzetével - mutatott rá.


Álláspontjuk szerint meg kell teremteni továbbá annak feltételeit, hogy az intézményvezető minőségi munkavégzésért járó minőségi bérpótlékkal ismerhesse el az átlagon felüli munkateljesítményt.  Galló Istvánné jelezte: a döntésükről tájékoztatták kedden Orbán Viktor miniszterelnököt is.


Kérdésre válaszolva elmondta: a tankönyvpiacot a kormány továbbra sem kívánja "feloldani", s bár bizonyos elmozdulás van a tanulók terhelése területén, javaslatukat nem fogadta el a kormány arról, hogy mivel a feltételek nem adottak, a mindennapos testnevelés csökkenjen heti három órára. Azt sem fogadta el a kormány, hogy a hit- és erkölcstan fakultatív formában legyen tanulható a jövőben - tette hozzá.


Megjegyezte: ezekről tovább kívánnak tárgyalni, sztrájkot a fenti négy pont miatt indítanak. A sztrájk megszervezéséről és a menetéről kedden teljes forgatókönyvet küldenek ki az intézményeknek.


A PSZ elnöke a még elégséges szolgáltatásokról azt mondta: minden tankerületnél egy intézményt kell kijelölni, ahol vigyáznak majd a tanulókra, és biztosítják nekik az étkezést is. Az önkormányzati fenntartású óvodákra ugyanez vonatkozik. A felügyeletet azok látják el, akik nem vesznek részt a sztrájkban, ilyenek biztosan lesznek - közölte.


Kérdésre kitért arra is: az elkövetkező hét nap alatt lesznek további tárgyalások a kormánnyal a sztrájktörvény alapján. Szólt arról, hogy az egyik követelésük az volt: a Közoktatás-politikai Tanácsot hozzák ismét létre. Abban megállapodtak, hogy kell egy olyan testület, ahol szakszervezetek, szakmai szervezetek, szülők, diákok, valamint az egyházi és alapintézmények képviseltetik magukat.


A Tanítanék mozgalom április 15-i akciójáról elmondta: szerdára a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ), a mozgalommal és a civil szervezetekkel egyeztetést terveznek. Hozzátette: a PDSZ kétórás figyelmeztető sztrájkját még nem hirdették meg, a még elégséges szolgáltatásokról a tárgyalások nem kezdődtek el. Megjegyezte: e napon van az első osztályosok beíratása, április 16-án pedig a holokauszt-emléknap, ami szombatra esik, tehát valószínű előző nap tartják meg a megemlékezéseket.


Hozzátette: azt a tájékoztatást kapták Mendrey Lászlótól, a PDSZ elnökétől, hogy ha egynapos sztrájkot hirdetnek, ahhoz a PDSZ csatlakozni fog.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2016-04-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite