2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyePünkösdölés Hollókőn

Pünkösdölés Hollókőn

 

A húsvét utáni ötvenedik napon a Szentlélek kiáradt az apostolokra. Ez a Húsvét és a Karácsony mellett a kereszténység legnagyobb ünnepe. Ezt az ünnepet nagy becsben tartják a mélyen katolikus palócok is, és a Húsvét mellett erre az ünnepre készülnek legjobban hollókőiek is.

hollokoipunkosd


Ha Hollókő nevét kiejtjük mindenkinek más élmény jut az eszébe. Valaki rögtön azt a kis fatornyos, zsindelytetős katolikus templomot említi ott a falu közepén, ami egyértelműen az UNESCO-díjas település szimbóluma. Vagy a templom előterében sétáló asszonyokat, ahogy színes rakott szoknyáikban, elől összekulcsolt kézzel sietnek a templom irányába nehogy lekéssék az első énekeket és a papi áldást. Valaki inkább a várról mesél, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Cserhát dombjaira, a kéktúrások pedig a hegyen-völgyön át kanyarodó turistautakról, amik után jól esik megenni egy komolyabb adag juhtúrós sztrapacskát a falu éttermeiben. Ha Húsvét, akkor Hollókő, vallják azok a tízezrek, akik csak ezen az ünnepen látogatnak el a faluba. Pedig Hollókő egész évben várja a látogatókat. Pünkösdkor is.

hollokoipunkosd1


A folyton és folyamatosan megújuló Hollókő ragaszkodik hagyományaihoz és szokásaihoz. Pünkösdkor megelevenednek a régi pünkösdi népszokások, és az Ófalu ismét ünnepi díszbe öltözik csakúgy, mint ötven nappal ezelőtt. Az asszonyok felveszik legszebb viseleteiket, a fiúk pedig kiülnek a templomkertbe, hogy kiválasszák a maguknak való párt. A sok program - mint a pünkösdi áldásosztás, néptánc-oktatás, népzenei koncert, népi mesék előadása, kézműves és gasztronómiai vásár - mellett megnyitásra kerül a Hollókő Lego projekt is, ami több más projekttel együtt jól mutatja, hogy ez a kis palóc falu nemcsak a múltból, és nemcsak a múltnak él.

hollokoipunkosd2


A pünkösdi királyság kifejezés már a 16. század óta általánosan ismert volt Magyarországon, így Hollókő is megválasztja a saját Pünkösdi Királyát. Csupán néhány ügyességi feladatnak kell megfelelnie az arra érdemesnek. Ezt a középkori hagyományt nem is hagyhatná ki egy olyan település, ami egy nemrégiben felújított, csodálatos történelmi várral rendelkezik. A rakott szoknyák mellett nemes urak és vitézek veszik birtokukba ilyenkor Hollókőt, akik bemutatják a végvári és kuruc-labanc élet legizgalmasabb pillanatait. Pünkösdkör ugyanis nem a világhírű hollókői vödrökből kizúduló hideg víztől kell tartani, sokkal inkább Bocskai Angyalaitól, Szent László Vitézeitől vagy az Egri Vitézlősöktől.

hollokoipunkosd3


Hollókőn tehát jól megél együtt a palóc népi kultúra és középkori lovagi élet, ahogyan a múlt és a jövő is. Hiszen Hollókő a múltból táplálkozik, a jelenben él, de a jövőbe tart. Fejlődik és szépül, utat mutatva a magyar vidéknek, hogy a hagyományból merítkezve lehet élő jelent varázsolni. Mert Hollókő, egy élő falu.Pünkösd Vasárnap az Ófaluban (2016. május 15.)

 

A Pünkösd vasárnapi ingyenes rendezvényen az Ófalu udvaraiban jókedv, táncház, népi koncert és gasztronómiai ínyencségek várják a falu lakóit és látogatóit.

Részletes program:


Pajtaárok színpad
11.00-11.15: Megnyitó és a Hollókői Hagyományőrzők fellépése
11.15-11.45: Iglice Táncegyüttes
11.45-12.15: Rajeczky Szimpatikusok népzenei koncert, a Felszállott a Páva döntős Szécsényi Zsófia vezetésével
12.15-12.30: Baranta bemutató

Ófalu udvaraiban
12.45: Hollókő LEGO projekt hivatalos megnyitása a Palóc Játszóház udvarán
13.00-16.00: Hollókői életképek a Falumúzeum udvarában és pincéjében
13.30-14.00: Pünkösdi királylány felvonulása az Ófaluban
14:00: Táncház az alsó kútnál
14.30-15.30: Pünkösdi királyválasztás a Táncház udvarában
15.30-16.00: Pünkösdi királylány felvonulása az Ófaluban
16.00: Táncház a templom előtt


Pünkösdi Várjáték (2016. május 16.)

A Pünkösdi Várjáték a végvári időszakot és a kuruc-labanc korszakot idézi fel Hollókő egyedülálló középkori várásban, a vár előtti téren és a portyázó csapatoknak köszönhetően az Ófaluban is. A nap folyamán a várban az Egri Vitézlő Oskola tagjai játszóházat tartanak, a zenészek pedig különböző időpontokban muzsikálnak a várban.

Bocskai Angyalai a vár előtti táborában sátrakkal, ágyúkkal, puskákkal, fegyverállványokkal várják az érdeklődőket. Tábori életbe mindenki be is kapcsolódhat, lehetősége lesz fegyverekkel gyakorolni, beöltözködni.

A Szent László Vitézei a faluban portyáznak labancokként, akiket aztán kuruc vitézek veszik üldözőbe, majd a várnál csapnak össze, melyet számos ágyúdörrenés fog kísérni. A végvári hangulat megelevenítésére a Pavane zászlóforgatók és zenészek adják a garanciát.

A nap végén az összes résztvevő segítségével ostromjátékban vehetnek részt a látogatók, melyet a győztesek lakomája követ.

Részletes program


Vár:
11.00: Ünnepélyes megnyitó a szereplők felvonulásával és bemutatásával
12.00: Pavane zászlóforgatók bemutatója
13.00: Szent László Vitézeinek kuruc-labanc bemutatója
14.00:Gólyalábas komédia
15.00: Ostromjáték az összes szereplő bevonásával
16.00: Győztesek lakomája

Ófalu:
11.30: Szent László Vitézei mint labancok sarcolnak a faluban
12.30:Zenészek muzsikálnak a templom előtt, és a Babamúzeum előtti téren
13.30: Pavane zászlóforgatók a templom előtt (bemutató) és onnan való vonulásuk a parkolón át (bemutató) a várhoz
14.00:Egri Vitézlő Oskola katonái a falu főutcáján a környéken lappangó törököket keresik(vidám életkép)


Forrás: Hollókő/NÓGRÁD24


 

2016-05-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite