2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonPünkösdöt ünneplik ma és holnap a keresztények

Pünkösdöt ünneplik ma és holnap a keresztények


Ma és holnap ünneplik a pünkösdöt a keresztény egyházak a húsvéti időszak lezárásaként. A keresztények pünkösdkor a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek.

pápa


Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspök Konferencia elnöke ma délelőtt az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szervezi pünkösdhétfőn a máriaremetei kegytemplom kertjében a Karizmák ünnepe a családok évében elnevezésű rendezvényt, amely a főegyházmegye ifjúsági és családi napja.


Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, tiszántúli püspök ma délelőtt a debreceni református Nagytemplomban úrvacsorával egybekötött istentiszteleten hirdet igét. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke ma délelőtt hirdet igét a budapesti Deák téri evangélikus templomban. A szertartáson megemlékeznek a templom 200 évvel ezelőtti megalapításáról, ennek keretében három emléktáblát is avatnak. Az eseményen részt vesz Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, illetve szlovák és osztrák evangélikus egyházi vezetők.


Az ószövetségi korban Mózes korától kezdve húsvét után hét héttel tartották a "hetek ünnepét", amelyet pentékoszténak (ötvenedik nap) neveztek. Az ötvenedik nap eredetileg aratási, hálaadási nap volt. A magyar nyelv - számos más nyelv mellett - ebből származtatja a pünkösdi ünnep ma használatos nevét.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-06-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite