2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
NagyvilágPutyin Medvegyevet javasolta kormányfőnek

Putyin Medvegyevet javasolta kormányfőnek


Ígéretének megfelelően Dmitrij Medvegyev eddigi elnököt jelölte kormányfőnek hétfőn a harmadik államfői mandátumát megkezdő Vlagyimir Putyin.

putyin


Az eddigi miniszterelnök, Putyin mindössze két és fél órával elnöki eskütételét követően, beterjesztette javaslatát a parlamentnek - közölte Szergej Nariskin, a duma elnöke. A tervek szerint az orosz törvényhozás kedden, rendkívüli ülésen dönt a beterjesztésről. Medvegyev pedig máris egyeztetéseket kezdett a parlamenti frakciókkal a jelöléséről, egyúttal folytatta a tárgyalásokat leendő kormánya összetételéről. A konzultációk kedden folytatódnak.


Az orosz alkotmánynak megfelelően az eddig Putyin vezette kormány mandátuma is megszűnt. Az ügyvivő kormány vezetésével megbízott Viktor Zubkov eddigi miniszterelnök-helyettes hétfőn aláírta az utasítást a kormány lemondásáról. Az alkotmány előírása szerint a testület ügyvivőként látja el feladatát az új kormány megalakításáig. Miután a duma megszavazza Medvegyev jelölését, a leendő kormányfőnek egy hete lesz a törvények szerint arra, hogy beterjessze javaslatát az államfőnek a kormány összetételére.


Az utóbbi egy hónapban intenzív háttértárgyalások folytak a Kremlben és a parlamentben a Medvegyev-kormányról. A politikus múlt heti, több országos televíziónak adott interjújában nem zárta ki, hogy komoly változások lesznek a testületben. A parlamenti ellenzék is arra számít, hogy képviselői helyet kapnak benne. Putyin kormánya a 12. volt Oroszország szuverenitásának 1990-ben történt deklarálása óta, de csak a negyedik volt azoknak a kormányoknak a sorában, amelyek kitöltötték mandátumukat.


Putyin és Medvegyev már tavaly szeptemberben, a kormányzó Egységes Oroszország (JeR) párt kongresszusán bejelentették, hogy az idén egymást váltják az államfői és kormányfői poszton. Lépésük ellenzéki körökben széles körű bírálatot váltott ki. A régi-új orosz államfő hatalmának továbbélése miatti társadalmi tiltakozás kifejezéseként tartották meg vasárnap Moszkvában a Milliók menete elnevezésű akciót, amelyen a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, és a hatóságok emiatt közel 450 embert előállítottak.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite