2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
NagyvilágPutyin tanácsadója a CNN-nek: a magyarok vittek T-72-eseket Ukrajnába

Putyin tanácsadója a CNN-nek: a magyarok vittek T-72-eseket Ukrajnába

 

Egy orosz politikus a CNN adásában ismét azzal vádolta meg Magyarországot, hogy T-72-es harckocsikat szállított Ukrajnának. A Honvédelmi Minisztérium az MTI-nek újból cáfolta a vádakat.

tank


A "T-72-es tankok többsége Magyarországról érkezett" - jelentette ki Vjacseszlav Nyikonov orosz kormánypárti képviselő, a duma külügyi bizottságának elnökhelyettese, aki Mihail Gorbacsov és Borisz Jelcin után Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is a tanácsadója. A politikus szerint az Egyesült Államok rávette Magyarországot, hogy adjon át több tucatnyi tankot Ukrajnának, az ukrán hadsereg támogatására, így kerültek a páncélosok Ukrajnába.


Magyarország nem szállított T-72-es tankokat Ukrajnába - szögezte le a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedd esti közleményében.  A tárca felidézte: a Magyar Honvédség (MH) augusztus elsején és másodikán kalocsai raktárbázisáról használatra már nem alkalmas T-72 típusú, páncélozott harcjárműveket, illetve egyéb hadieszközöket szállított vasúton nyírteleki hadianyagraktárába.


Ez a vasúti szerelvény Kalocsa-Kiskőrös-Budapest-Ferencváros-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Nyírtelek útvonalon közlekedett. A szállítás annak a tavaly elkezdett honvédségi racionalizálási folyamatnak a része, amelynek keretében idén az MH Logisztikai Központ hadianyagot és harceszközt csoportosít át a kalocsai és káli raktárbázisairól a táborfalvai, a pusztavacsi és a nyírteleki kijelölt objektumokba - tették hozzá.


Emellett kitértek arra is, hogy a Cseh Ipari és Kereskedelmi Minisztérium Engedélyezési Hivatala a május 5-én kiállított, 172/2014 számú Nemzetközi Import Igazolásában 58 darab, a magyarországi székhelyű Excalibur Defense Kft. tulajdonában lévő T-72 típusú harckocsi csehországi behozatalát engedélyezte kereskedelmi, illetve üzleti célra. Az igazolásban végfelhasználóként prágai székhelyű vállalkozást jelölték meg.


Ugyanez a hivatal a július 22-én kiállított, 178/2014 számú igazolásában további 22, szintén az Excalibur Defense Kft. tulajdonában lévő T-72 típusú harckocsi csehországi behozatalát engedélyezte. A tankokat a prágai székhelyű cég folyamatosan szállítja - írta közleményében a HM.


Korábban egy szélsőséges portálon, illetve az orosz sajtóban jelentek meg híresztelések arról, hogy Magyarország Ukrajnának szállít tankokat. Ezt azonban a magyar külügyi tárca, valamint a honvédelmi tárca is azonnal cáfolta. Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága is tájékoztatást kért az ügyben. Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke az ülés után botránykeltő „álhírnek" nevezte a T-72-es harckocsik ügyét.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

Edvin Marton koncert

HIRDETÉS

2014-09-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite