2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeRablás sorozat elkövetőit fogták el

Rablás sorozat elkövetőit fogták el

bilincsben2010. augusztus 23-án tett bejelentést egy idős hölgy segélyhívón a rendőrkapitányságra, hogy a délelőtti órákban Salgótarján Vásártér városrészben egy férfi letépte válláról táskáját és azt eltulajdonítva azzal elszaladt.


A táskában 1.000 Ft készpénz 14.000 Ft étkezési utalvány és egy mobiltelefon volt, valamint a hölgy érvényes személyi okmányai. Majd augusztus 25-én szintén egy idős néni tett bejelentést, hogy őt, reggel 9 órakor az Úttörők úti aluljáróban támadta meg egy - az előző sértett által elmondott személyleírású - férfi, aki őt arcon ütötte, majd tarkón ütve táskáját kitépte kezéből.
A táskát a férfi a benne lévő 10.000 Ft készpénzzel, bankkártyával és személyes irataival eltulajdonította. A sértett a bántalmazás következtében könnyű sérülést szenvedett. A bejelentést követően az elkövető felkutatása érdekében a rendőrkapitányságról nagy erőkkel kivonult a nyomozói és közrendvédelmi állomány az elkövetés helyszínére és környékére. A Vásártéren gépkocsival haladó és az elkövetőt kereső nyomozótiszt arra lett figyelmes, hogy a keresett személy a Rákóczi út és Meredek út kereszteződésében egy nő válláról rángatta le a táskáját, miközben a sértett a földre esett, ahol kb. 3-4 lépést húzta őt és a kezét fogó öt éves kislányát. Majd a táskával Vásártér irányába elszaladt. A rendőr a férfit - aki többszöri felszólításra sem állt meg - gépkocsival, majd abból kiszállva futva követte, akit a Vásártéren egy füves területen az időközben megérkező erősítés segítségével elfogtak és a rendőrkapitányságra előállították. A rendőrkapitányságra előállított férfit több rendbeli rablás, okirattal és bankkártyával visszaélés és lopás bűncselekmények miatt gyanúsítottként hallgatták ki, továbbá intézkedtek őrizetbe vételéről. A személyt a bíróság pénteken előzetes letartóztatásba helyezte.
Mivel a 27 éves gyanúsított az elfogásakor ellenállt és az őt elfogó rendőrt két alkalommal ököllel arcon ütötte, a bilincselés alól támadólag fellépve kivonta magát, közben szökni próbált, majd ismét a rendőr testi épségét próbálta meg közvetlenül támadni, a rendőr egy alkalommal figyelmeztető lövést adott le, és ezt követően sikerült elfogni a láthatóan zavart tekintetű elkövetőt, a helyszínre kiérkező segítséggel. Az egész eseménysorozat 5-7 perc alatt játszódott le, amelyet a jelenlévő állampolgárok néztek és a rendőrön a központi ügyeletre történő telefonos bejelentéssel próbáltak segíteni, aktívan nem léptek közbe.
A Salgótarjáni Nyomozó Ügyészség vele szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt eljárást folytat. A gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, idén márciusban szabadult több éves börtönbüntetéséből. Vannak arra adatok, hogy a bűncselekmény agresszivitásában, gátlástalanságában egy bizonyos gyógyszer, nyugtató szerepet játszhatott, egyfajta függőséget alakíthat ki, alkohollal keverve ilyen magatartást is eredményezhet. Vizsgálni fogjuk, hogy a gyanúsított milyen módon juthatott hozzá.

Biztosíthatom Önöket arról, hogy úgy, mint a fenti esetekben, a jövőben is a törvényes kereteken belül, szakszerűen, az arányosságot figyelembe véve, de a leghatározottabban és legkeményebben fogunk fellépni a bűncselekményeket elkövetőkkel szemben, a jogkövető állampolgárok és a saját magunk, kollégáink biztonsága érdekében, nincs minden esetben lehetőségünk kétséget kizáróan tudatában lenni annak, hogy a jogsértőnél van e olyan tárgy, eszköz, támadási szándék, stb., amellyel veszélyeztetheti az életet, testi épséget. - mondta dr. Kalmár Zsolt r. őrnagy kapitányságvezető-helyettes bűnügyi osztályvezető


Forrás: NMRFK/NOGRAD24.hu

2010-08-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite