2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeRabokkal együtt oktatják a munkanélkülieket

Rabokkal együtt oktatják a munkanélkülieket


börtön2A börtönbüntetésüket töltőkkel együtt oktatják Észak-Magyarországon azokat, akik tartós munkanélküliségük vagy képzettségük hiánya miatt könnyen bűnelkövetőkké válhatnak. Az új típusú képzési formát a Balassagyarmati Fegyház és Börtön indította uniós forrásból. A program elsőként a három kiemelten hátrányos helyzetű kistérségben indul: az ózdiban, a hevesiben és a bátonyterenyeiben.


A bátonyterenyei kistérségben a munkanélküliség húsz százalék fölött van, az állástalanok között sok a képzetlen ember. A bűnözés magas, a balassagyarmati börtönben arányaiban többen ülnek a bátonyterenyei kistérségből, mint a környék egyéb területeiről. A büntetés-végrehajtási intézet több mint 140 millió forintot nyert uniós forrásból oktatásra és továbbképzésre.

- Sajnos az a tapasztalatunk, hogy a börtönbüntetésüket töltő személyekkel addig érdemes foglalkozni, amíg a büntetésüket töltik. Addig kell mindenféle esélyt megadni nekik, hogy tanuljanak, képezzék magukat, próbáljanak visszahelyezkedni a munkaerőpiacra - mondta Budai István, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnoka.

Az oktatási programot kísérleti jelleggel vezetik be a bátonyterenyei kistérségben.

- Monitorozni fogjuk, hogy milyen mutatói lesznek. Azon vagyunk, hogy minél jobb mutatókkal végezzen a pályázat, és ha ez eredményes lesz, máshol is meg tudják majd valósítani - jelentette ki Bátonyterenye polgármestere, Nagy-Majdon József.

A szakmai felügyelet a balassagyarmati Szondy György Szakképző Intézet gyakorolja. A börtön hiányszakmákat: víz-és központifűtés-szerelőket, szerkezetlakatosokat, illetve szociális munkásokat képez majd.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-02-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite