2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeRajeczky Benjaminra emlékeznek Pásztón

Rajeczky Benjaminra emlékeznek Pásztón


Rajeczky Benjaminra, az utolsó pásztói perjelre, európai hírű zenetudósra emlékeznek kedden Pásztón halála 25. évfordulóján. Az emléknapon ünnepi hangversenyt is rendeznek a plébániatemplomban - tájékoztatta a polgármesteri hivatal az MTI-t pénteken.

Pásztó műv.ház

Rajeczky Benjamin római katolikus pap, zenetörténész és népzenekutató 1917-ben lépett be a ciszterci rendbe. 1933-tól a Magyar Énekoktatók Országos Egyesületének főtitkára volt, 1940-től népzenei lektor a Budapesti Tudományegyetemen. Dolgozott a Néprajzi Múzeum népzenei osztályán és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Népzenekutató Intézetének igazgatóhelyetteseként is.

A ciszterci rend utolsó pásztói perjele volt 1945-től, a Nógrád megyei városban hunyt el 1989-ben, 88 éves korában.

Pásztón a monostor gazdasági életének fellendítésével bízták meg, ebben azonban megakadályozta a kommunista diktatúra a szerzetesrendek betiltásával és javainak államosításával. Tudományos tevékenységét a zene területén tudta kifejteni, elsősorban középkori magyar zenetörténettel, népzene- és gregorián-kutatással foglalkozott.

Az Erkel-díjas és posztumusz Kossuth-díjas Rajeczky Benjamin lett Pásztó első díszpolgára. Nevét a zeneiskola viseli és szobor is őrzi emlékét a városban. A barokk kolostorépületben megtalálható a zenetudós emlékszobája is.

A keddi emléknap hálaadó szentmisével kezdődik a Szent Lőrinc Plébániatemplomban, majd Tari Lujza, az MTA BTK Zenetudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, Kecskés Attila plébános, esperes, és Sisák Imre, Pásztó polgármestere emlékezik a perjelre.

Ezt követően ünnepi hangversenyt tartanak a plébániatemplomban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak közreműködésével, majd az emléknap végén Rajeczky Benjamin nyughelyénél és egykori lakóházánál koszorúznak Pásztón.


Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2014-06-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite