2019. augusztus 21., szerda - Sámuel
Keresés a tartalomban
NagyvilágRákóczi Szövetség: csaknem 5400 diák kap iskolakezdési ösztöndíjat

Rákóczi Szövetség: csaknem 5400 diák kap iskolakezdési ösztöndíjat


Mintegy kétszáz Kárpát-medencei helyszínen csaknem 5400 diák kap iskolakezdési ösztöndíjat decemberig a Rákóczi Szövetség beiratkozási programja keretében. A partiumi és a délvidéki régiókban most kezdődik az ösztöndíjak átadása.

iskola01

A szövetség MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a program érinti a teljes Felvidéket, ahol 3550 diák kap ösztöndíjat, a teljes - partiumi - Bihar megyét, valamint Dést és környékét, ahol 1500 iskolakezdőhöz jut el a támogatás, továbbá 40 délvidéki - köztük horvátországi - szórványtelepülés 400 iskolakezdőjét.

A Rákóczi Szövetség beiratkozási programja 2004 óta zajlik azzal a céllal, hogy minél több külhoni magyar család merje vállalni gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását, segítve ezzel a magyar közösségek megmaradását is. A program a Felvidéken indult, és az ott elért pozitív eredmények alapján - a szlovákiai magyar iskolakezdők száma az utóbbi öt évben stabilizálódott - terjesztette ki a szövetség a programot olyan erdélyi és délvidéki területekre, ahol az asszimilációs folyamatok felgyorsultak.

Az ösztöndíj értéke 10 ezer forint, amit támogatási szerződés keretében vehetnek át az iskolakezdők szülei.

A program minden év decemberében kezdődik az óvodások megajándékozásával, valamint a szülőknek küldött levéllel, amelyben a magyar iskola előnyeire, az ott megszerezhető többlettudás lehetőségére, valamint a magyar közösség megmaradása és a magyar iskolaválasztás közötti összefüggésre hívják fel a szülők figyelmét - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2014-11-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite