2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeRákos Szabolcs Bátonyterenye új alpolgármestere célfeladatokat kapott

Rákos Szabolcs Bátonyterenye új alpolgármestere célfeladatokat kapott


BÁTONYTERENYE - Az elmúlt év utolsó - decemberi - testületi ülésén választotta meg a város önkormányzatának képviselő testülete Bátonyterenye második alpolgármesterévé Rákos Szabolcsot, aki az ülésen le is tette az ilyenkor szokásos esküt. A polgármester általános helyettese - az aláírási joggal is rendelkező - Letovai Zoltán alpolgármester marad; míg az új alpolgármester célfeladatokat kapott.

rakos_szabolcs1

Fotó: Motion Photography


-Polgármester úr az Ön megválasztása indokaként kiemelte, azért van szükség - Letovai Zoltán mellett-még egy alpolgármesterre Bátonyterenyén, mert az elkövetkező ciklusban nagyon sok munkájuk lesz a város fejlesztése-fejlődése érdekében. Alpolgármester úr hogyan fogadta Ön a kinevezését?


-Természetesen elsősorban megtiszteltetésnek veszem és köszönettel tartozom érte a városlakók által választott képviselőknek, hogy úgy döntöttek, engem bíznak meg ezzel a feladatkörrel. Ez komoly kihívást jelent számomra, hiszen egészen új szerepkör, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy még hatékonyabb érdekérvényesítést eredményez majd és sokkal többet tudok tenni a városunkért.


-Milyen feladatai vannak alpolgármesterként?


-Kiemelt feladatom a kapcsolattartás az állami- és kormányzati -szervekkel. De személyemben a város vezetése fokozottabb figyelmet kíván fordítani a szépkorúakra, a különböző nyugdíjas szervezetekre; valamint a helyi ifjúsági-sport-civil- és kulturális -ügyekre, illetve a kommunikációs feladatok koordinálását is én látom el. Általánosságban megfogalmazható, hogy mivel kisterenyei vagyok, így az ott élők is gazdagodtak egy alpolgármesterrel, aki alaposabban odafigyel majd a problémáikra, megválaszolja esetleges kérdéseiket, és közbenjár a településrész ügyeinek még hatékonyabb előmozdítása érdekében.


-Az Ön kinevezése körül negatív vélemények is szárnyra kaptak a városban. Hogyan fogadta ezeket?


-Nézze, senki sem tökéletes. Én sem. Biztosan vannak emberi hibáim, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartom, hogy valakit - legyen az bármilyen vallási, nemzetiségi, vagy politikai hovatartozású - személyében és becsületében sértsenek; főleg hazugságokkal. Egyszerűen EMBERNEK kéne maradni minden körülmények között. Természetesen a konkrét esetekben megtettem a szükséges jogi lépéseket, ugyanakkor a rosszindulatú, irigy, minden valóságalapot nélkülöző „piaci" pletykákkal nem tudok mit kezdeni. Főleg ha azok például névtelen levelek formájában nyilvánulnak meg, hogy hangulatot gerjesszenek vagy olyan internetes felületeken, melyek szerkesztői szintén nem merik vállalni személyüket az igaztalan állításaikhoz. Nyilván alpolgármesterként - közszerepet betöltve - többet kell tűrnöm, mint más munkakörben dolgozva. De nem kell mindent eltűrnöm. Szóval a rendőrség majd végzi a dolgát, és én is. A továbbiakban a feladataimra - Bátonyterenye fejlődésének előmozdítására - kívánok koncentrálni és bízom benne, hogy a városlakók majd a végzett munka illetve a személyes ismeretség alapján alkotnak véleményt és értékelnek.


-Milyen tervei (k) vannak Kisterenyén?


-Azon dolgozunk, hogy kiváltsuk az uszoda hitelét, amit még mindig komoly teherként hordoz a városunk és sajnos nyugodtan tekinthetünk időzített bombának. Az egyházi gimnázium indítása 2016-tól szintén szerepel a tervek között, így az óvodától a középfokú tanulmányok befejezéséig egy helyen tanulhatnának a helyi gyerekek. Ez ügyben egyébként már folyamatban vannak az egyeztetések a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal és a Váci Egyházmegyei Hatósággal. Ezen túl az ügyfélszolgálatot átköltöztettük Kisterenye központi helyére az ún. „Mozgalmi Házba" melynek a Civil ház nevet adtuk. Fontos eredménynek tartom ezt a helyi közösségünk életében, hiszen van végre egy központunk, ahol idősek és fiatalok vagy éppen a helyi civil szervezetek össze tudnak jönni és persze a Kisterenyeiek kulturális eseményeket tudnak szervezni. Ugyanakkor szándékunkban áll tovább fejleszteni ezt a helyet és a könyvtárat ide telepíteni. Tervezzük, hogy Kisterenyén egészségközpontot alakítunk ki, így az itt élőknek nem kell Nagybátonyba utazniuk, hanem helyben tudják igénybe venni az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat.
Továbbá szeretnénk még a helyi kastélykertet, és a templomot felújítani- utóbbinak a terveit korábban már el is készítettük - jelenleg ezekhez keressük a forrást. De addig sem tétlenkedünk, hiszen a közmunkaprogram keretében hamarosan sor kerül például a temetőbe vezető lépcsősor teljes felújítására. Persze mindezeket a teljesség igénye nélkül említettem...


-Milyen elképzelései (k) vonatkoznak a város egészére?


-Nagyon fontosnak tartom az épületek fejlesztésén túl, hogy a helyi közösségek életet színesebbé tegyük, hiszen hiába a sok felújítás, ha azok nem a lakók komfortérzetét szolgálják. Az elmúlt években voltak erre mutató rendezvényeink, például visszatért a Palóc Világtalálkozó is Kisterenyére, melyet ezen túl mindig itt rendeznek majd meg. Vagy a városnap programjai egyre tartalmasabbak. De nagy figyelmet fordítunk a későbbiekben a fiatalokra és ösztöndíjrendszert szeretnénk bevezetni, hiszen aki jól tanul azt támogatnia kell az önkormányzatnak, egyfajta ösztönzés ez a jobb tanulmányi eredmény elérése érdekében. És ideje lenne már elismerni a városban élő vagy innen elszármazott - szép eredményeket elérő - sportolóinkat. Továbbra is fokozott figyelmet fordítunk a szépkorúakra, akiknek már eddig is számos programot, kirándulást szerveztünk. Ugyanakkor az elkövetkező években bővítjük majd testvérvárosi kapcsolatainkat - legutóbb a szlovákiai, Ipolyhídvéggel született ilyen jellegű megállapodás - melyekből a Bátonyterenyén élő fiatalok is „profitálhatnak", - hiszen ahogy eddig is - sokszor olyan országokba juthatnak el, ahova egyébként önerőből nem tudnának; világot láthatnak, kapcsolatokat építhetnek, nyelveket tanulhatnak.


- A kommunikáció is Önhöz tartozik. Lesz-e bármilyen változás a helyi televíziónál, illetve a városi újság tekintetében?


-Véleményem szerint a helyi televízió és az újság a megyében kiemelkedő módon működött az elmúlt időszakban, hiszen mindamellett, hogy tájékoztatást adtak a puszta tényekről, fejlesztésekről; programokat ajánlottak, recepteket, egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsokat, és horoszkópot kínáltak a nézők, olvasók számára. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az önkormányzatnak nem kötelező feladata például újságot kiadni vagy tévét működtetni. Mi azonban fontosnak tartjuk a lakosok széleskörű tájékoztatását. A jövőben szeretnénk például a televízió tekintetében a Híradó, Barangoló, Kitekintő, Témánál vagyunk, Hit és Élet, Nógrádi Portré, Értékőrző, Arcképcsarnok, és Háttér című műsorok megtartása mellett gasztronómiai műsort indítani, sőt keressük a pályázati forrást a technikai fejlesztésekre, hogy még több - esetleg távolabbi - eseményről is tudósítást tudjunk adni.


-Mi a helyzet az állami, és a kormányzati szervekkel való kapcsolattartással?


-Igencsak közel áll hozzám ez a feladatkör, hiszen dolgoztam korábban ilyen berkekben. Mindent meg fogok tenni, annak érdekében, hogy Bátonyterenye ezen kapcsolatokból a legtöbbet tudja profitálni, de ez egy hosszabb folyamat, hiszen alaposan át kell látni hogyan is lehet ezeken a területeken megfelelően menedzselni városunkat; így az erre szánt idő és energia nem azonnal térül meg...


-Úgy gondolom minden feladatkört érintettünk. Zárszóként kíván valamit mondani?


-Igen, még annyit, hogy az ajtóm nyitva áll minden ember előtt. Nem csak a fogadóórák keretében, hanem az egyszerű hétköznapokon is. Ha kérdésük, problémájuk van, vagy esetleg olyan ötletük, amely előbbre viheti a településünket, akkor keressenek bizalommal. Nem ígérem, hogy mindent azonnal megoldunk, de törekedni fogunk rá. Nyitott vagyok az emberek felé, hiszen nem ők vannak értünk, hanem mi vagyunk értük; talán ezt nevezik manapság közszolgálatnak.

 

Remenár János/NÓGRÁD24

2015-03-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite