2019. augusztus 21., szerda - Sámuel
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedRecesszióban marad Magyarország

Recesszióban marad Magyarország


Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012. harmadik negyedévében 1,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatok alapján csütörtökön.

tozsdeegy


Londoni elemzők 1,1-1,3 százalékos GDP-visszaesését vártak a harmadik negyedévre éves összehasonlításban. Az előző negyedévhez mérve 0,2 százalékkal csökkent a GDP a harmadik negyedévben. Ez a technikai recesszió folytatását jelenti, miután az első negyedévben 1,1 százalékos, a második negyedévben 0,4 százalékos volt a GDP visszaesése. Az év első kilenc hónapjában a gazdaság teljesítménye 1,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáétól.


A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint (ezt a mutatót közli az Eurostat az EU 27 országában) a magyar GDP 1,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Alapvetően a mezőgazdaság teljesítménye húzta le a harmadik negyedévi GDP-t, az agrárágazat nélkül a visszaesés jóval kisebb lett volna - mondta Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője. Hozzátette: a nemzetgazdaság ágazatainak fele stagnált, az információ, a kommunikáció, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és az építőipar teljesítménye viszont javult.


Az idei aszálykárok miatt a KSH módosította a második negyedéves GDP mutatót, a korábbi 1,3 százalékos visszaesést 1,5 százalékra változtatta éves összehasonlításban. A naptárhatás kiszűrésével számított adat szerint 2012 harmadik negyedévében az előző év azon időszakához képest a GDP 1,4 százalékkal csökkent. A múlt év harmadik negyedévében 1,4 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához viszonyítva, 2011 első kilenc hónapjában a gazdaság teljesítménye 1,8 százalékkal bővült a bázishoz képest.


A becslés, amely a GDP termelési oldalát méri fel, korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek - emlékeztetett a KSH. A harmadik negyedévi részletes adatokat december 7-én közli a KSH.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-11-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite