2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
NagyvilágRecesszióba süllyed Európa 2012-ben

Recesszióba süllyed Európa 2012-ben

Európában recesszió, az Egyesült Államokban vérszegény növekedés, Kínában és a feltörekvő országok többségében a fejlődés lassulása várható 2012-ben, a politikai lehetőségek a válság kezelésre pedig lassan elfogynak - írta a Handelsblatt hétfői számában Nouriel Roubini.

nouriel

A New York-i Egyetem pontos előrejelzéseiről világszerte ismert gazdaságtan-professzora - aki már 2006-ban megjövendölte az amerikai jelzálogpiacról kiinduló pénzügyi válságot - a német gazdasági napilapban közölt elemzésében kifejtette: "a világgazdaság 2012-es kilátásai tiszták, de egyáltalán nem szépek". Európában recesszió, az Egyesült Államokban pedig lendületes növekedés helyett a legjobb esetben is csak vánszorgás várható, míg a feltörekvő térségekben, mindenekelőtt Kínában a növekedési ütem "meredek lassulása" következhet.

Az ázsiai gazdaságokat Kínából fenyegeti veszély, az Egyesült Államokat, valamint Közép- és Kelet-Európát pedig az euróövezetből, míg Latin-Amerikában a nyersanyagárak csökkenése lehet veszélyes - írta a szakértő.

Nouriel Roubini szerint pillanatnyilag biztosnak tűnik, hogy az euróövezet recesszióba süllyed 2012-ben. A tartós hitelszűkösség, az államadósság-probléma, a gyenge versenyképesség és a megszorító csomagok mind-mind komoly visszaesésre utalnak a tizenheteknél.

Az Egyesült Államokat nemcsak az euróövezetben zajló folyamatok veszélyeztetik, hanem belső problémák is feszítik, köztük a lakosság eladósodottsága és a növekvő egyenlőtlenség. A brit gazdaság kettős mélypontú válságba jutott, míg Japánban leállt a fellendülés, mert a gyenge kormányok nem hajtották végre a szerkezeti reformokat - vette sorra Nouriel Roubini a fejlett gazdaságokat.

Áttérve Kínára, a legnagyobb feltörekvő gazdaságra, kifejtette: 2012-ben kidomborodnak a kínai növekedési modell hibái. A zuhanó ingatlanárak láncreakciót indítanak el, így visszaesnek a beruházások és csökkennek az állami bevételek. A pekingi vezetés először az elszabaduló ingatlanpiaci árak megfékezésére törekedett, most viszont azon kell fáradoznia, hogy újra beinduljon a növekedés.

Peking ezzel nincs egyedül - mutatott rá Nouriel Roubini. Európában, az Egyesült Államokban és Japánban is halogatták a gazdasági, államháztartási és pénzügyi reformokat, és az adósságtömeg lebontása az állami szférában és a privátszektorban épp csak megkezdődött. Egyedül a leginkább fejlett vállalatok helyzete javult valamelyest, de a világgazdasági kockázatok és a feles kapacitások nagy aránya miatt jövőre ezek a cégek is visszafogják fejlesztéseiket.

Ráadásul a növekvő gazdasági, társadalmi egyenlőtlenség még tovább csökkenti a keresletet, hiszen a kevésbé jómódúak, a bérből, fizetésből élők jellemzően több pénzt költenek, mint a vállalatok, a gazdagok és a tőkejövedelemből élők. További kockázat, hogy az egyenlőtlenségek növekedése tiltakozó mozgalmakhoz vezethet, így csökkenhet a társadalmi-politikai stabilitás, ami még inkább visszaveti a gazdasági fejlődést.

Mindeközben a döntéshozóknak már nemigen vannak eszközeik a helyzet kezelésére, a politika már ellőtte a puskaporát - áll Nouriel Roubini Politika muníció nélkül című írásában. A monetáris politikai eszközök hatékonysága csökken, hiszen nem járható út, hogy valamennyi rászoruló ország egyszerre leértékeli fizetőeszközét és növeli exportját. A költségvetési politika mozgástere viszont szűk, a hiány és az adósság növekedése, Európában pedig ezen kívül az új szabályok is szigorú határok közé szorítják a fiskális politikát. "Ebből következően a problémák jelenlegi kezelési módját - a fizetőképességi gondok hitelfelvétellel és a likviditás biztosításával történő orvoslását - egyszer felváltja majd a fájdalmas és valószínűleg egyáltalán nem rendezett átütemezés" - írta Nouriel Roubini.

"A lendületes növekedés elindítása az adósságcsökkentés mindenütt kísértő szelleme és a politikai muníció súlyos hiánya nélkül is éppen elég nehéz volna. Ugyanakkor pontosan ez az a feladat, amellyel a törékeny és az egyensúlyából kibillent világgazdaságnak 2012-ben meg kell birkóznia" - írta a New York-i Egyetem kutatója.


Forrás: MTI/HÍR PORT 24

 

2011-12-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite