2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonRehn-Fellegi találkozó lesz január 20-án

Rehn-Fellegi találkozó lesz január 20-án


Január 20-án, vagyis jövő pénteken találkozik Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke Brüsszelben Fellegi Tamással, a nemzetközi pénzügyi tárgyalások folytatásával megbízott magyar tárca nélküli miniszterrel - jelentette be az uniós javaslattevő-végrehajtó testület keddi sajtótájékoztatóján Amadeu Altafaj Tardio, Rehn szóvivője.

Európai Parlament


Fellegi ezen a héten az Egyesült Államokban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetőivel folytat tárgyalásokat. A magyar kormány korábban jelezte igényét arra, hogy elővigyázatossági hitelmegállapodást kössön az IMF-fel és az Európai Bizottsággal. Az uniós testület a minap értésre adta: Rehn nyitott arra, hogy találkozzék Fellegivel, de ez önmagában még nem jelenti a hiteltárgyalások hivatalos megkezdését. Az Európai Bizottság azt is közölte, hogy Brüsszel a magyar jegybanktörvény kérdésének rendezésétől tette függővé a magyar hitelkeret-kérelemről való tárgyalási hajlandóságát. A december 30-án elfogadott törvény tervezete ugyanis az Európai Bizottság megítélése szerint ellentmondott a jegybanki függetlenség uniós jogi követelményének.
Az Európai Bizottság - legutóbbi tájékoztatása szerint is - folyamatosan elemzi a tavalyi év végén az új alaptörvénnyel kapcsolatban a magyar parlament által elfogadott sarkalatos törvények EU-joggal való összeegyeztethetőségét.


Újságírói kérdésre válaszolva Altafaj Tardio három olyan témát említett, amely szerinte felmerülhet Rehn és az általa pénzügyminiszterként említett Fellegi jövő pénteki találkozóján. Az első a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás kérdése, a második a magyar részről igényelt elővigyázatossági hitelmegállapodás ügye, a harmadik pedig - Brüsszel felvetéseként - a magyar jegybanktörvény.


A szóvivő egyúttal hangsúlyozta: az Európai Bizottság és a magyar vezetők között a Rehn-Fellegi személyes találkozó előtt is mód van konzultáció folytatására, erre rendelkezésre állnak a kommunikációs csatornák. Bizottsági források kedden megerősítették, hogy a testület szerdai találkozóján a tervek szerint szóba kerülnek a múlt év végén elfogadott egyes magyar jogszabályokkal kapcsolatos aggályok. Erre várhatóan a legutóbbi bizottsági ülés - karácsony előtt - óta eltelt időszak nemzetközi fejleményeinek általános áttekintése keretében térnek ki.


Altafaj Tardio a sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva értelmetlenségnek, nonszensznek nevezte azt a keddi magyar lapértesülést, miszerint a bizottság nem gazdasági jellegű feltételekhez is kötné a nemzetközi szervezetekkel folytatott pénzügyi tárgyalások sikerét. A Magyar Nemzet írt arról, hogy a pénzügyi segítségnyújtásról szóló sikeres EU-tárgyalások érdekében Brüsszel a Gyurcsány Ferenc elleni eljárás megszüntetését, valamint a férfi és nő közötti házasság törvényi rögzítésének elhagyását várná el.


Az IMF-fel és az EU-val folytatott "tárgyalások még el sem kezdődtek. Semmiféle kapcsolat nincs köztük és az említett témák között" - jelentette ki Altafaj Tardio. A szóvivő újságíróknak azt is megerősítette, hogy Rehn a közeljövőben beszámol arról, milyen lépéseket tett öt ország - Magyarország, Belgium, Lengyelország, Ciprus és Málta - annak érdekében, hogy tovább csökkentse államháztartási hiányát. A pénzügyi felelős még ősz végén intézett levelet ezekhez az országokhoz, arról érdeklődve, hogy milyen intézkedésekkel tervezik tovább csökkenteni a deficitet a következő időszakban. Rehn még tavaly bejelentette, hogy valamennyi érintett tagállam hozott vagy legalábbis jelzett új intézkedéseket, de ezek részletesebb értékelését ez év első heteire helyezte kilátásba.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite