2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
ItthonRekord mennyiségű törvényt és rendeletet alkotott tavaly az Országgyűlés

Rekord mennyiségű törvényt és rendeletet alkotott tavaly az Országgyűlés


Rekord mennyiségű, összesen 213 törvényt fogadott el az elmúlt évben az Országgyűlés. Emellett a kormány- és miniszteri rendeletek száma is több volt, mint 2010-ben - közölte a Complex Kiadó Kft. vasárnap az MTI-vel.

parlament001


A 213 törvényt 98 ülésnapon fogadta el a parlament, vagyis azokon a napokon, amikor ülésezett a törvényhozás, nagyjából átlagosan két törvény született - derül ki a CompLex Kiadó jogtárának adataiból. A statisztikák szerint főleg az utolsó negyedév telt tevékenyen az Országházban, ugyanis a tavaly megalkotott 213 törvény negyven százalékát, szám szerint 86-ot az utolsó három hónapban fogadtak el. Ennek kapcsán megjegyezték: az jellemző, hogy az év utolsó három hónapjában sok törvény születik, hiszen ekkor alkotják meg például a következő évi költségvetést és adószabályozást. Ez a negyven százalékos arány viszont ennek fényében is kiemelkedően magas - hangsúlyozta a kiadó.


Közleményükben azt írták, korábban soha nem fordult elő, hogy kétszáznál több törvényt alkosson a törvényhozás, az eddigi csúcstartó a 2010-es parlamenti év volt, 191 elfogadott törvénnyel. A rendszerváltás első két évében pedig összesen sem fogadott el annyi törvényt az Országgyűlés, mint 2011-ben.


Mint kifejtették: nemcsak a törvények, hanem az egyéb jogszabályok, így a kormány- és miniszteri rendeletek száma is meghaladta tavaly az egy évvel korábbit. A kormányrendeletek száma kisebb mértékben nőtt: a 2010-es 376-tal szemben tavaly 379 kormány által alkotott jogszabály lépett hatályba. A miniszteri rendeletekből viszont az előzi évi 554-hez képest 2011-ben 6 százalékkal többet, 588-at fogadott el az Országgyűlés.


Így összességében, központi jogszabályokból nagyjából hatvannal több, 1180 jelent meg. "Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan valamivel több mint három, egy hét alatt 23 jogszabály született" - közölte a kiadó.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-01-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite