2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
NagyvilágRekordot döntött a dollármilliárdosok száma

Rekordot döntött a dollármilliárdosok száma Oroszországban

 

Tavaly történelmi rekordot döntött a dollármilliárdosok száma Oroszországban - adta hírül hétfőn az RBK orosz gazdasági hírügynökség.

dollaregy


131-re gyarapodott 2012-ben azoknak a gazdag oroszoknak a száma, akiknek a vagyona meghaladta az 1 milliárd dollárt. Tőkéjük összességében 450 milliárd dollárt tesz ki - állapította meg a CEO nevű folyóirat. A legkevesebb, 49 milliárdos a pénzügyi és gazdasági világválság évében, 2009-ben volt Oroszországban. Tavaly az első tíz milliárdos össztőkéje 147 milliárd dollárt tett ki, ami 12 százalékkal nőtt a 2011-es 131 milliárdhoz képest.


A leggazdagabb Aliser Uszmanov, a Metalloinveszt nevű cég üzbég származású alapítója, akinek a vagyonát 18,72 milliárd dollárra becsülik és aki sikerrel fektetett be a legnépszerűbb internetes közösségi oldalba, a Facebookba. Az üzletember birtokolja a tekintélyes Kommerszant nevű orosz kiadóvállalatot, amely több befolyásos sajtótermékével vezeti a sajtópiacot. Uszmanov a Bloomberg és a Forbes szerint is vezető helyen áll.


Az oroszországi milliárdosok között a harmadik helyet a hatalommal jó viszonyt ápoló Viktor Vekszelberg foglalta el. Vagyona majdnem 16 milliárd dollárra rúg a CEO újság adatai szerint


Mihail Prohorov, a tavaly márciusi elnökválasztáson a harmadik legtöbb szavazatot elért milliárdos vagyona nem sokkal marad el Vekszelbergétől. A politikai ambíciókat dédelgető férfit Vlagyimir Putyin tavaly szívesen látta volna a kormányban. Prohorov azonban nem vállalta a kormányzati tisztséget, a hatalom ellen küzdő ellenzék támogatásában azonban aktív szerepet vállalt és saját pártot hozott létre tavaly júniusban Polgári platform néven.


Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-02-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite