2019. augusztus 20., kedd - István
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeRendésznövendékek fogadalma Bátonyterenyén

Rendésznövendékek fogadalma Bátonyterenyén

Az aradi vértanúk tiszteletére rendezett megemlékezésen került sor a 10. évfolyamos rendész növendékek ünnepélyes fogadalomtételére a Fáy András Szakképző Iskola és Kollégiumban október 5-én, szerdán délelőtt a Nógrád megyei Bátonyterenyén. Az oktatási intézmény már hosszú évek óta bizonyítja elkötelezettségét a honvédelem és a rend védelme iránt. Ezt emelte ki ünnepi beszédében dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke is.

novendek

„Iskolánk 2003. szeptemberében indította a belügyi rendészeti pályákra az előkészítő képzést, és 2005. szeptemberében vezettük be a katonai alapismeretek oktatását. Idén már hetedik alkalommal tesznek ünnepélyes keretek között fogadalmat a 10. évfolyamos rendésznövendékeink" - mondja nem kis büszkeséggel Csank Csaba igazgató.

Az ünnepi eseményen az iskola 435 tanulója és hozzátartozóik mellett ezúttal is megjelentek a Magyar Honvédség, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a polgári védelem képviselői, az egyházak, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, a támogató cégek, vállalatok vezetői.

Amíg a vendégek érkeznek, az egyik meghívottal, Hajdara Patríciával beszélgetünk. A kedves szőke hölgy - mint megtudjuk tőle - még 2007-ben érettségizett itt, a Fáy András Szakképző Iskola és Kollégiumban. Azóta már elvégezte Budapesten a Rendőrtiszti Főiskolát is. „Biztonsági szakirányon diplomáztam 2010-ben, a főiskolán. Jelenleg a fővárosban, az Újbudai Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Centrumban dolgozom. Magyarországon elsőként itt létesült Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Centrum, ahol a diszpécserközpont teljes körű önkormányzati rendészeti feladatokat lát el" - újságolja Patrícia.

Az ifjú hölgy sok itt tanulónak lehet példaképe, egyben ösztönzője is, hogy tehetséggel és szorgalommal mi mindenre lehet vinni. Nyilván így gondolták egykori tanárai, mostani vendéglátói, akik nem véletlenül állították a magas rangú meghívottak közé
Feltehetően tudatában vannak az előttük álló perspektívának a napsütéses udvaron gyülekező diákok is, hiszen felettébb jó hangulatban várják az ünnepség kezdetét. Egy maroknyi csapat, a fogadalomtételre váró huszonkét 10/A osztályos tanuló áll csak igen fegyelmezetten, zárt alakzatban a tribünnel szemben. Ők a hamarosan fogadalmat tevő rendésznövendékek. „Parancsnokuk" katonásan jelenti Szarka Gábor kabinetfőnöknek, hogy a fogadalomtételre felsorakoztak, majd társaik a Himnusz hangjaira felvonják a zászlót.

„Az aradi vértanúkra emlékezünk, és bár október hatodika gyásznap a magyar történelemben, iskolánkban ünnep is, mert évek óta ezen a napon tesznek fogadalmat a honvédelem és a biztonság, a rend és a törvények védelmek iránt elkötelezett növendékeink" - nyitja meg a rendezvényt a szónok, majd a tanulók rövid irodalmi műsorral emlékeznek és emlékeztetnek 1849. október hatodikára.

 

novendekegy

„Azért vagyunk itt, hogy tanúi legyünk fogadalomtételeteknek" - kezdi beszédét Szarka Gábor a rendésznövendékekhez fordulva. „Ebbe az osztályba, ahová ti jártok, nem lehet véletlenül jelentkezni. Ide csak azok járnak, akik valamit védeni jöttek. Védeni a rendet, a biztonságot, és ezzel a hazát. Fogadalmat tenni komoly dolog, hiszen csak nagy dolgokra érdemes. A nemzet, a haza védelme ilyen."

A kabinetfőnök ezt követően a vértanúkra emlékezik. Azokra a katonákra és hősökre, akik életüket áldozták hazájukért, egy olyan küzdelemben, ahol a kor egyik legkorszerűbb hadereje sem bírt velük, s csak a hatalmas túlerő volt képes legyőzni őket. De haláluk nem volt értelmetlen, mert az ügy, amiért harcoltak, végül is győzött.

„Kedves lányok és fiúk! Sokan állnak itt most előttetek, akik a hazát szolgálják. Vegyetek példát róluk, és mutassatok példát másoknak. A ti munkátokra mindig is szükség lesz. Biztos vagyok abban, amit elhatároztatok, hogy megvéditek a rendet, a törvényt, meg is fogjátok valósítani. Kérem, hogy mindig legyetek hűségesek fogadalmatokhoz" - fejezte be beszédét a kabinetfőnök.

novendekketto

A rendésznövendékek ezt követő ünnepélyes fogadalomtételükkel nemcsak azt fogadják meg, hogy „a rendet és fegyelmet minden törvényes eszközzel fenntartom", de azt is, hogy jól tanulnak. Erre buzdítják őket azok is, akik ezután szólnak hozzájuk, hozzátartozóikhoz és az ünneplőkhöz.

Egyenként gratulál minden fiatalnak dr. Mihály István rendőr ezredes, Nógrád megye rendőrfőkapitánya, aki a fogadalmat tett rendésznövendékeknek egy-egy emléklapot is átad a jeles nap alkalmából.

A rendezvény végén a hősök kopjafáját - annak egyházi megáldása után - koszorúzzák meg az emlékezők. Elsőkként Szarka Gábor kabinetfőnök, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke és Mihály István rendőr ezredes rója le kegyeletét, és helyezi el az emlékezés virágait.

Az ünnepi rendezvény, a Szózatot követően, a fogadalmat tett rendésznövendékek díszmenetével ér véget a bátonyterenyei Fáy András Szakképző Iskola és Kollégiumban.

 

Forrás: honvedelem.hu / HÍR PORT 24

Fotók : Galovtsik Gábor

 

2011-10-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite