2019. március 20., szerda - Klaudia
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeRendhagyó street-art és jótékonysági akció Salgótarjánban

Rendhagyó „street-art" és jótékonysági akció Salgótarjánban

 

A graffiti nem feltétlenül a városkép megrontója! Ezzel a technikával készültek hatalmas falfestmények április 17-én, Salgótarjánban a Múzeum téren, a „Sakkozzuk ki! - akciócsoport" szervezésében. A Színezd újra! elnevezésű program nem csak az alkotásról szólt, közösségi ruhagyűjtés keretében több száz divatos kollekciót állítottak össze az önkéntesek hátrányos helyzetű fiatalok megsegítésére.

street-art

Színezd újra! jelmondattal közösségi megmozdulást szervezett az önkéntes fiatalokból álló „Sakkozzuk ki! - akciócsoport" április 17-én, a Múzeum téren. A program egyik elemeként hatalmas graffitik készültek. A képekért egy salgótarjáni származású fiatal felelt. Tamási Gyula jelenleg Angliában él, három éve vállalkozóként cégek és magánemberek számára készít megrendelésre graffitiket. A művész egy hónapra hazatért szülővárosába és felajánlotta segítségét a helyi önkéntes szerveződésnek. Négy alkotás készült el a nap folyamán. A profi festő mellett, lelkes fiatalok is bekapcsolódtak az alkotás folyamatába.

street-art3

A képeket eredetileg kültéri falfelületre tervezték, maradandó művészeti értékként, a városkép színesítése érdekében. Az alkotásoknak azonban sajnos nem sikerült helyet találni, de a szervezők nem adták fel. Mobil falakat építettek, arra kerültek fel a modern festmények. A kész képeket a tervek szerint a SITI - nek ajánlják fel, hogy minél több fiatal láthassa a közös munka gyümölcsét. Az önkéntesek tervezik a folytatást. Szeretnék bebizonyítani, hogy Salgótarján színe már nem a szürke és ehhez hasonló kezdeményezésekkel vidámabbá, élhetőbbé tehető a nógrádi megyeszékhely.

street-art4

A program másik kiemelt célja a jótékonyság volt. Széleskörű városi összefogás keretében ruha és fogasgyűjtés valósult meg. A fogasokat kidekorálták, azokra került egy-egy ruhakollekció. A gyűjtésnél külön kritérium volt, hogy ne kidobásra szánt, sokkal inkább divatos de megunt ruhákat hozzanak magukkal a felajánlók. Az összeállított kollekciók a baglyasi diákotthon lakóihoz kerülnek. A gyűjtésbe besegítettek magánemberek, vállalkozók, helyi szolgáltatók. Közel fél száz zsáknyi ruha és több száz fogas gyűlt össze a megmozdulásra.

street-art2

Az akcióhoz a nap folyamán több, mint negyvenen kapcsolódtak, a fiataloktól egészen az idősebb korosztályig. A program nem jöhetett volna létre a Palóc Hálózati Szövetség támogatása nélkül.


Forrás: NÓGRÁD24

 

2016-04-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite