2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
ItthonRendkívüli bejelentésekre készül Orbán

Rendkívüli bejelentésekre készül Orbán


Több témában is napirend előtti felszólalást tart kedden a parlamentben Orbán Viktor: a miniszterelnök ekkor ismerteti a három napos rendkívüli kormányülésen hozott döntéseket . Az Országgyűlés emellett dönt többek között az úgynevezett „három csapás"-tervezetéről, az egyházi iskolák, valamint az önkormányzati és kormányzati tisztviselők helyzetének változásairól is.

Orbán Viktor 04.12


A Magyar Nemzet értesülése szerint Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődik az Országgyűlés keddi plenáris ülése; a kormányfő várhatóan ismerteti a háromnapos rendkívüli kormányülésen született döntéseket és tájékoztatást ad azokról a gazdasági döntésekről is, amelyeket a Varga Mihály államtitkár vezette gazdasági tényfeltáró bizottság jelentése után a kormány meghozott. A délután egy órakor kezdődő ülésen zárószavazás lesz a kereszténydemokrata képviselők által benyújtott, az egyházi iskolák hátrányos megkülönböztetésének megszüntetését célzó közoktatási törvénymódosításról.

A „három csapás „-néven elhíresült Btk. módosítás során az előterjesztők visszaállítanák az úgynevezett „középmértékes büntetést", e szerint határozott ideig tartó szabadságvesztés kiszabásakor a büntetési tétel középmértéke az irányadó. A középmértéket úgy kell meghatározni, hogy a büntetési tétel alsó határához hozzáadják a felső és az alsó határ közötti különbözet felét. A „három csapás" nevű intézkedés „a bűnhalmazatban lévő legsúlyosabb bűncselekmény" büntetési tételének felső határát a kétszeresére emeli, ha azok közül legalább három, személy elleni erőszakos bűncselekmény. A javaslat a közoktatásban dolgozó pedagógusok fokozott büntetőjogi védelmét is megteremti, és egyformán bünteti a nemzeti szocialista és a kommunista diktatúrák bűneinek tagadását -írja a napilap.

A képviselők voksolnak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatról is, amely jelentősen csökkentené az önkormányzati képviselő-testületek létszámát. A jövőben a tízezer lakos alatti településeken az „egyéni listás" választási szisztéma elnevezést fogják használni az eddig alkalmazott „kislistás" rendszer helyett. A tízezernél nagyobb lakosú településeken és a fővárosi kerületekben vegyes választási rendszer lesz. A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslat szerint az állam indoklás nélkül, két hónapos felmondási idővel megszüntetheti a kormánytisztviselővé váló köztisztviselők munkaviszonyát; ebbe a körbe tartoznak majd a központi államigazgatás, a kormányhivatalok és a rendvédelmi szervek nem hivatásos állományú tagjai.

 

Forrás: Magyar Nemzet/Nógrád24.hu

 

2010-06-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite