2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonRendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a Jobbik

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a Jobbik


A Jobbik rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez azért, hogy az Országgyűlés megvitathassa az Európai Bizottságtól kapott "ultimátum" lehetséges következményeit - tájékoztatta az ellenzéki párt csütörtökön az MTI-t.

parlament001


Közlésük szerint Vona Gábor, a Jobbik elnöke és frakcióvezetője levélben fordult a többi képviselőcsoport vezetőjéhez, azt javasolva, hogy pénteken tartsanak előkészítő megbeszélést. Vona Gábor levelében azt írta: Magyarország szuverenitását súlyos veszély fenyegeti, az ország "az Európai Unió brüsszeli központjától olyan fenyegető üzenetet kapott, amilyenre a szovjet csapatok kivonulása óta nem volt példa".

Hozzátette, hogy noha gyakran a Jobbik is élesen bírálja a kormány és a parlamenti többség döntéseit, elfogadhatatlannak tartják, hogy "külső hatalmi központokból akarja bárki is meghatározni Magyarország jövőbeli pályáját". A frakcióvezető ezért kezdeményezi, hogy az Európai Bizottság által egyes jogszabályok visszavonására vagy módosítására szerdán "önkényesen, diktátumszerűen kimondott" egyhetes határidő lejárta előtt a parlament rendkívüli ülésen vitassa meg az "ultimátum" elfogadásának vagy elutasításának következményeit.


A rendkívüli ülés összehívásához a képviselők ötödének támogatása szükséges. A frakciók közötti egyeztetést Vona Gábor azért is kezdeményezte, mert a Jobbik egyedül nem képes ezt biztosítani. Korábban az MSZP is rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett jövő hétfőre. A szocialisták azt javasolták, hogy az Országgyűlés a házszabálytól eltérve módosítsa az Európai Unió által kifogásolt jogszabályokat: a stabilitási és a jegybanktörvényt, a bírák nyugdíjazására vonatkozó szabályozást, és helyezze vissza jogkörébe az adatvédelmi biztost. Az LMP előzőleg tudatta: akkor csatlakozik az MSZP kezdeményezéséhez, ha napirendre kerülhet két LMP-s törvénymódosító javaslat is.


A Jobbik viszont szerdán azt közölte: "ebben a formában és ezekkel a napirendi pontokkal" nem támogatja az MSZP indítványát.
A Fidesz-frakció pedig csakis egy olyan rendkívüli parlamenti ülés összehívását támogatná, amelyen a szocialisták tételesen elszámolnának arról, "hogyan és miért adósították el az országot" - közölte a kormánypárt frakcióigazgatója még kedden az MTI-vel.


Pia Ahrenkilde, José Manuel Barroso európai bizottsági elnök szóvivője az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szerdai ülése után azt közölte: végső szakaszba jutott, de még nem zárult le teljesen az az elemzés, amelynek keretében az Európai Bizottság a nemrégiben elfogadott magyar törvényeket veti össze az Európai Unió jogi előírásaival. Január 17-i ülésén a biztosok testülete újra foglalkozik a témával.


Barroso szóvivője elmondta, hogy az elemző munkával néhány napon belül végeznek; s a dolgok jelenlegi állása szerint továbbra is erős aggodalmaik vannak azzal kapcsolatban, hogy egyes magyar törvények összeegyeztethetők-e az uniós joggal. A szóvivő az aggályos területek közül kiemelte a jegybank függetlenségének ügyét, az igazságszolgáltatást érintő intézkedéseket, különösen azt, amely a bírák kötelező nyugdíjazási korhatárát 70 évről 62 évre szállította le, valamint az adatvédelmi hatóság függetlenségének kérdését.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite