2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
NagyvilágRendkívüli tanácskozást tartanak szerdán az uniós külügyminiszterek az egyiptomi helyzet mia

Rendkívüli tanácskozást tartanak szerdán az uniós külügyminiszterek az egyiptomi helyzet miatt


Rendkívüli tanácskozást tartanak az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei augusztus 21-én, szerdán az egyiptomi fejlemények miatt - közölte hétfőn délután az Európai Külügyi Szolgálat és az Európai Unió Tanácsának sajtószolgálata.

egyiptom01


A tagállamok magas rangú diplomatái már hétfőn találkoztak, hogy megvitassák és összehangolják az unió és a tagállamok álláspontját és az esetleges lépéseket. Az értekezlet egyik célja volt a rendkívüli külügyminiszteri tanácskozás előkészítése is. A nagyköveti szintű diplomáciai tanácskozás résztvevőit Bernardino Leon, az Európai Unió különmegbízottja tájékoztatta az egyiptomi helyzetről, aki a Földközi-tenger déli medencéjéért felelős, és aki személyesen is részt vett az egyiptomi politikai erők közötti uniós egyeztetésben. Leon a megbeszélést követően újságíróknak arról számolt be, hogy Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője konkrét javaslatokat tár majd a 28 tagország külügyminiszterei elé.


A különmegbízott elmondása szerint büntetőintézkedésekről, Egyiptom ellen alkalmazandó szankciós javaslatokról nem esett szó az ülésen, a Kairónak nyújtandó uniós támogatás felülvizsgálata viszont napirenden van. Mint a spanyol diplomata fogalmazott, ebbe az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kedvezményes hitelei is beletartoznak, hiszen ezek a pénzintézetek is az uniós intézmények "családjához" tartoznak.


Vasárnap José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke közös közleményt adott ki, amelyben a két politikus elítélte az erőszakot, valamint kijelentette, hogy az EU-nak és a tagállamoknak sürgősen újra kell értékelniük, felül kell vizsgálniuk kapcsolatukat Egyiptommal.


Az Európai Unió novemberben, Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnök brüsszeli látogatásakor 5 milliárd euró támogatást ígért Egyiptomnak. Ebből 1 milliárdot közvetlenül az Európai Bizottság adna, a pénz többi részét pedig az EIB, az EBRD és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) folyósíthatná, többnyire kedvezményes hitelek formájában. A források nagy részéhez viszont csak konkrét politikai eredmények fejében juthat hozzá Kairó, ezek hiányában pedig eddig alig kapott támogatást. A kapcsolatok felülvizsgálata viszont azt jelentheti, hogy Egyiptom nem csak a pénzre, de annak ígéretére sem számíthat.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-08-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite