2019. augusztus 26., hétfő - Izsó
Keresés a tartalomban
ItthonRendőrök vs. feketeruhások - ki az úr Hajdúhadházon?

Rendőrök vs. feketeruhások - ki az úr Hajdúhadházon?


hajduhadhaza01Pintér Sándor belügyminiszter a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjainak hajdúhadházi járőrözésével kapcsolatban csütörtökön Gödöllőn kijelentette: meggyőződése szerint szabálysértések történtek, a magyar hatóságok ennek megfelelően járnak el.


"A szabálysértéseket a magyar rendőrség és a magyar joghatóságok annak megfelelően fogják kezelni, amilyen módon megsértették a törvényt" - jelentette ki a miniszter. A belügyminiszter közölte: a törvényesség talaján áll és a törvények betartását kéri a magyar állampolgároktól, a rendőröktől pedig azt, hogy tartassák be azokkal, akik erre nem hajlandóak. Az MTI tudósítója csütörtök délelőtt nyugalmat tapasztalt a város utcáin, néhány rendőr járőrrel találkozott. Az egyesület tagjait a rendőrök - Rubi Gergely szerint - óránként két-három alkalommal igazoltatják és felolvassák nekik a belügyminiszter közleményét, amely szerint nem kívánatosak a városban, hagyják el a települést.


Eközben hat civil szervezet közös levélben sürgeti határozott fellépésre a kormányt, valamint az országgyűlési képviselőket és a kisebbségi biztost a Hajdúhadházon "félelmet keltő és a helyieket zaklató" Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel szemben.
A többek között Orbán Viktor kormányfőnek és Pintér Sándor belügyminiszternek címzett levelet az Amnesty International Magyarország, az Európai Roma Jogok Központja, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért, valamint a Magyar Helsinki Bizottság és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda vezetői írták alá.
A szervezetek azt várják, hogy határozottan ítéljenek el minden kirekesztő és rasszista megnyilvánulást, továbbá a rendőrség előzze meg a jogszabályokba ütköző cselekedeteket, illetve ha ilyet elkövet valaki, akkor indítsanak haladéktalanul nyomozást az ügyben.


A Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárhoz, valamint Kállai Ernő kisebbségi ombudsmanhoz és Osztolykán Ágnes LMP-s parlamenti képviselőhöz is elküldött levélben arra hívják fel a figyelmet, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület több szállal is kapcsolódik a korábban betiltott Magyar Gárdához és ahhoz "szélsőjobboldali" Jobbikhoz, amelynek "cigánybűnözésről" beszélő uszító retorikája etnikai feszültségeket kelt és erőszakot provokálhat az országban.


A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai csütörtökön annak ellenére folytatták járőrözésüket Hajdúhadházon, hogy Pintér Sándor korábban úgy nyilatkozott, megakadályozzák a hasonló fellépéseket. Rubi Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő szerint a belügyminiszter nem léphet fel járőrözésükkel szemben.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite