2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeRendőrségi felhívás

Itt a motoros szezon


A motorkerékpárral közlekedők a közlekedés legvédtelenebb csoportjába tartoznak. Fogadják meg tanácsainkat és közlekedjen biztonságosan Nógrád megye útjain!

rendbt

Az enyhe idő beköszöntével sokan veszik elő motorkerékpárjukat, ezáltal jelentősen megnő a motorral közlekedők száma. Nagyon fontos, hogy a motorkerékpárosok a több hónapos kihagyást követően készítsék fel járműveiket az újbóli közlekedésre. Ellenőrizzék a motorkerékpárok műszaki állapotát: az akkumulátor, a világító eszközök, a gumiabroncsok, a fékbetétek, a fékfolyadék, a gyertya megfelelő állapotát és működését.

A motorkerékpár ellenőrzése mellett saját maguk „felkészítéséről" se feledkezzenek meg. Néhány hónapos kihagyás után ugyanis még a rutinos motorosok járműkezelésében is hiányosságok merülhetnek fel, továbbá tompulhatnak a reflexek. Utóbbi kezelésére jó szolgálatot tehetnek a vezetéstechnikai kurzusok.

Közúti baleset bekövetkezése esetén a motorkerékpáros testének védelmére alapvetően a bukósisak és a motoros védőruházat szolgál. A motorkerékpáros legfontosabb védőfelszerelése a bukósisak, mely fő feladata a fej és az agy védelme, az emberi fejet érő erőhatások energiájának elnyelése. Kizárólag a becsatolt, megfelelő méretű, repedés- és balesetmentes bukósisak nyújthat kellő védelmet.

A motoros védőruházat nagyon fontos a sérülések megelőzése, illetve súlyosságának csökkentése szempontjából. Első sorban megfelelő szellőzésű, protektorokkal ellátott védőöltözet, valamint motoros csizma és kesztyű viselése ajánlott! Ne feledje: Magyarországon motorkerékpározás közben a bukósisak használata kötelező, a védőruházat viselése ajánlott!

Előzéskor mindig legyen alacsony sebességkülönbség, és közben mindig megfelelő oldaltávolságot kell tartani, hogy az előzendő jármű vezetője időben észrevehesse az előzési szándékot. A helyes követési távolság megválasztása is fontos, de emellett mindig úgy kell motorozni, hogy legyen menekülő útvonal. Hirtelen veszélyhelyzet esetén nem az akadályt kell nézni, hanem a menekülő útvonalat kell keresni.

Ne feledje, mindenkor tartsa meg a közúti közlekedés szabályait! Közlekedjen mindenkor óvatosan, figyelmesen, és defenzív módon, számítva más közlekedők esetleges hibájára, szabálytalanságára is!

A biztonságos motorkerékpározás hét fő szabálya:

- Motorkerékpár vásárlása előtt javasolt figyelembe venni a használat jellegét, a vezetési képességet, a megszerzett rutint. Tartsa szem előtt, hogy a motorkerékpár teljesítményének növekedése a baleseti és sérülési kockázatot jelentősen növelheti!


- Kizárólag a jogszabályi előírásoknak megfelelő, karbantartott, kellően felkészített motorkerékpárral vegyen részt a közúti forgalomban! A jó minőségű gumiabroncsok használata is fontos.

- Motorkerékpár vezetésekor nagyon fontos a megfelelő fizikai és mentális állapot! Soha ne üljön motorra, ha nincs biztonságos vezetésre alkalmas állapotban.

- Mindig használja a passzív védelmi eszközöket! Viseljen megfelelő méretű, optimális védelmet biztosító motorkerékpáros bukósisakot, és használjon motoros védőfelszerelést!

- Ismerje meg motorkerékpárját, legyen tisztában saját képességeivel, és fejlessze tovább vezetéstechnikai ismereteit!

- Legyen mindenkor partner a közlekedésben! Közlekedjen úgy, ahogy azt saját biztonsága érdekében másoktól is elvárja!


Balesetmentes közlekedést kíván a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság!

 

Forrás: Police.hu2017-03-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite