2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonRendőrségi feljegyzés készült az Ignácz-jelentés alapján

Rendőrségi feljegyzés készült az Ignácz-jelentés alapján


tvostromA Fidesz szerint a Magyar Nemzet keddi számában ismertetett rendőrségi dokumentumok azt bizonyítják, hogy a rendőrségen - az Ignácz-jelentés alapján - egy "összességében korrektnek nevezhető" jelentés született a 2006. szeptember 18-ai tévéostrom során elkövetett "szakszerűtlenségekről".


Gulyás Gergely, a 2006-os eseményeket vizsgáló országgyűlési albizottság fideszes elnöke sajtótájékoztatóján emlékeztetett: eddigi ismereteik alapján az Ignácz-jelenté

sben olvasható szakszerűtlenségeknek semmilyen következménye sem volt, azonban most kiderült, hogy a rendőrségen is úgy érezték, hogy vizsgálatra szoruló súlyos - bűncselekmény gyanúját felvető - cselekmények történtek.
Az ORFK fegyelmi osztályának jelentésében összesen 8 eseményt emelnek ki, ezek között található a Gergényi Péter személyére vonatkozó egyértelmű utalás, amely szerint az akkori budapesti rendőrfőkapitány késve, csak 5 perccel éjfél előtt rendelte el a főkapitányság személyi állományának riadóját - hangsúlyozta a kormánypárti politikus. Kifejtette: a korábban titkos irat szerzői szerint 2006. szeptember 18-án a rendőrség tévesen minősítette választási nagygyűlésnek a kormányellenes tüntetéseket. Gulyás szerint a hatóságok ettől függetlenül helyesen döntöttek az akkor létrejött "villámcsődület" fel nem oszlatásáról.

A jelentés megállapítja, hogy az aznap alkalmazott műveleti terv nem felelt meg az előírásoknak, ami felvetheti a dokumentum készítőinek és jóváhagyóinak fegyelmi felelősségét - fűzte hozzá. A politikus szerint az irat készítői emellett kifogásolták, hogy a kiérkező rendőri erők parancsnokai nem tudtak a helyszínt irányító parancsnok személyéről, akivel szemben ez megalapozhatja a parancs iránti engedetlenség, illetve az elöljárói intézkedés elmulasztása bűncselekmények alapos gyanúját. Gulyás Gergely megjegyezte: Mittó Gábor helyszínparancsnok a 2006-os eseményeket vizsgáló országgyűlési albizottság előtti korábbi meghallgatásán arról számolt be, hogy emiatt nem indítottak ellene büntetőeljárást.

Az irat a fentiek mellett a vízágyú bevetésével kapcsolatban is szakmai hiányosságokat fogalmaz meg, továbbá megállapítja, hogy indokolatlan volt a Pest és Bács-Kiskun megyei rendőrkapitányságok csapatszolgálatainak 7 órakor történő leléptetése, ami részben előidézte a csapaterő hiányát - mutatott rá Gulyás Gergely. A képviselő elmondása alapján a jelentés hibaként értékeli azt is, hogy a műveleti irányító parancsnok nem tett intézkedést a Kossuth térről Szabadság térre vonuló tömeg biztosítására. Gulyás Gergely szerint az által vezetett albizottság egyelőre csak rendőrségi fegyelmi eljárásokról tud, így az továbbra is kérdéses, hogy a jelentés alapján büntetőeljárásokra is sor került-e. Hozzátette: a 2006-os eseményeket vizsgáló albizottság pénteken többek között meghallgatja Gergényi Pétert is.


Forrás: MTI/HIR PORT24

 

2010-08-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite