2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
NagyvilágRendőrségi razzia: a maffiaszervezet 93 tagját tartóztatták le

Rendőrségi razzia: a maffiaszervezet 93 tagját tartóztatták le


Az Apokalipszis fedőnevet kapta a palermói rendőrség hétfőre virradóra tartott razziája, amelyben a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet 93 tagját tartóztatták le. A hatóságok szerint a bűnszervezet új generációjának tagjairól van szó.

bilincsbenegy

Képünk illusztráció!


A szicíliai rendőrség szerint a letartóztatásokkal sikerült lefejezni a Cosa Nostra újonnan alakult vezetőségét, "kupoláját". További két személyt még köröznek. A maffia klánjainak új vezetői és embereik Palermo nyugati kerületeit tartották uralmuk alatt. Üzleteket és építkezési vállalkozásokat kényszerítettek védelmi pénz fizetésére. A város legnagyobb forgalmú hentesüzleteit arra kötelezték, hogy a Cosa Nostra vágóhídjairól rendeljék az árut. Egyetlen egy vállalkozó lázadt fel és fordult rendőrséghez.


- A bűnszervezet a bevételeit labdarúgó-fogadásokkal mosta tisztára - mondta el Francesco Messineo szicíliai államügyész hétfői sajtótájékoztatón. Hozzátette: a letartóztatások csapást mértek a maffia bűnszervezetére, de győzelemről nem lehet beszélni. - A maffia elleni harc mindennapos fellépést jelent a bűnözéssel szemben - fogalmazott az államügyész.


Mint kiderült, az őrizetbe vett személyek a Cosa Nostra korábbi tagjainak leszármazottjai. A börtönbe kísért Domenico Palazzotto 29 éves maffiavezér lehallgatott telefonbeszélgetéseiben azzal dicsekedett, hogy ő a rokona annak a Paolo Palazzottónak, aki 1909-ben New Yorkban lelőtte Joe Petrosino rendőrt. Az volt a szicíliai-amerikai maffia első rendőrgyilkossága. A szintén rokon és már rács mögött levő Gregorio Palazzotto a felesége által működtetett Facebook-profiljáról fenyegette meg az igazságszolgáltatással együttműködő maffiatagokat.


A szintén most letartóztatott Girolamo Biondino az életfogytiglani börtönbüntetését töltő Toto Riina egykori corleonei keresztapa volt sofőrjének a testvére. Őrizetbe vették Pietro Franzetti szicíliai kereszténydemokrata politikust, aki maffia elleni felvonulásokat rendezett, ám a hatóságok szerint valójában a maffia szerezte neki a képviselői megválasztásához szükséges szavazatokat.


A sajtótájékoztatón elmondták, hogy az utóbbi másfél évben a Cosa Nostra 36 egykori vezére nyerte vissza szabadságát börtönbüntetésének letöltése után. A hozzájuk tartozó Vito Galatolót a hatóságok az északkelet-olasz Mestre városába költöztették, de Galatolo ragaszkodott hozzá, hogy Szicíliából hozzák neki a friss halat. A számlát maga fizeti. Nem sikerült még elfogni a Cosa Nostra mostani keresztapjaként ismert Matteo Messina Denarót, akit a kilencvenes évek eleje óta köröznek.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

2014-06-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite