2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
ItthonRépássy: a vezetők nem lesznek kirúgva, de lehet, hogy elveszítik posztjukat

Répássy: a vezetők nem lesznek kirúgva, de lehet, hogy elveszítik posztjukat


Az igazságügyi államtitkár szerint tagállami hatáskör a munkajog közjogi szabályainak megalkotása. Az alkotmányjogász ezzel szemben úgy véli: a kormány-tisztviselői törvény sérti az Európai Unió Alapjogi Chartáját, a szaktárca értelmezése joggal való visszaélés is lehet.

Répássy Róbert


Répássy Róbert szerint nem lesznek tömeges, indoklás nélküli elbocsátások. Ugyanakkor leszögezte: a vezetői megbízatásokat érdemes külön kezelni.


Az Európai Unió munkajogi tárgyú irányelveinek hatálya általában nem terjed ki a közigazgatásra. A munkajog közjogi szabályainak megalkotása tagállami hatáskörbe tartozik. Európában a közszolgálati alkalmazás kondícióinak meghatározása tradicionálisan nemzeti belügy - nyilatkozta a 168 Órának Répássy Róbert igazságügyi államtitkár.


A hetilap megszólaltatta Lővétei Istvánt, az alkotmányjogász szerint a kormány-tisztviselői törvény sérti az Európai Unió Alapjogi Chartáját. A 30. cikkelyben ugyanis az áll: a közösségi joggal, a nemzeti törvényekkel és gyakorlattal összhangban minden dolgozónak joga van az indokolatlan elbocsátással szembeni védelemhez. Szerinte puszta szófacsarás, hogy az eredeti dokumentumban szereplő worker szó csak a gazdasági szféra alkalmazottaira utalna, az valójában minden munkavállalót magában foglal. Lővétei azt állítja: a szűkítő értelmezés a joggal való visszaélés lehet.


Arra a felvetésre, hogy ha a köztisztviselők a hazai, majd az Európai Bírósághoz fordulnak, és nyernek, az államnak sok százmillió forintos kártérítést kell fizetni, Répássy azt felelte: nem tudom, ki és honnan veszi, hogy tömeges, indoklás nélküli elbocsátások lesznek. Mint mondta: 65 ezer köztisztviselő van, ha ilyen nagyságrendben bocsátanának el embereket, összeomlana a közigazgatás. Ugyanakkor leszögezte: a vezető állásokat érdemes külön kezelni. A vezetői megbízatás ugyanis nem érintette a köztisztviselők alapvető jogviszonyát, a mostani kormány-tisztviselői törvény visszaállítja ezt a szabályt. A szakszervezetek tévednek, amikor azt állítják, hogy a vezetők ki lesznek rúgva. Nem lesznek kirúgva, de lehet, hogy elveszítik a posztjukat.


Répássy egyébként blődségnek nevezte azt az érvelést, miszerint az indoklás nélkül elbocsátható köztisztviselő ezután csak a főnökének akar majd megfelelni. Hangsúlyozta: a vezetőknek pontosan az az érdekük, hogy tudják, milyen szakmai érvek, kritikák vethetők fel egyes előterjesztésekkel kapcsolatban. Az a vezető, aki nem tart igényt arra, hogy jelezzék neki a lehetséges hibákat, inkább előbb, mint utóbb bele fog bukni a munkába.

 

Forrás: 168 óra/HÍR PORT24

 

2010-07-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite