2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeRepublikon: Az MSZP-DK jelöltje 2 százalékkal vezet Salgótarjánban

Republikon: Az MSZP-DK jelöltje 2 százalékkal vezet Salgótarjánban

 

Nagyon szoros küzdelem várható a február 28-i polgármester-választáson Salgótarjánban, ami egyértelműen kétesélyes: a baloldal által támogatott Fekete Zsolt és Simon Tibor, a Fidesz-jelöltje között dől majd el a verseny - derül ki a Republikon Intézet salgótarjáni közvélemény-kutatásából, amit az időközi választásra készülő városban készíttetett az aktuális politikai vélemények és a potenciális indulók ismertségének és kedveltségének felmérésére.

republicon

A jelöltek támogatottsága (teljes minta) - Republikon Intézet


A négy induló közül mind ismertség, mind szimpátia alapján Fekete Zsolt és Simon Tibor tekinthetőek esélyes jelöltnek, sem a jobbikos Hulitka István, sem a munkáspárti Thürmer Gyula nem számíthat jó eredményre.


A salgótarjániak pártpreferenciája jelentősen eltér az országos mérésektől: a Fidesz itt relatíve gyengébb, de még így is a legerősebb (27 százalék), a második helyen álló 16 százalékos MSZP pedig jóval megelőzi a 9 százaléknyi támogatóval bíró Jobbikot. A többi párt támogatottságát is figyelembe véve úgy látjuk, hogy a Fidesz valamivel erősebb, mint a baloldal együttvéve, ez a tény pedig a kormánypárt által támogatott Simon Tibor mellett szól. A jelenlegi alpolgármester Fekete Zsolt ugyanakkor szimpatikusabb a választók számára, és mellette szól, hogy az elhunyt szocialista Dóra Ottó munkásságának elismerése egyértelműen pozitív.


A választási részvételüket biztosra ígérő és a jelöltek közül választani is tudó salgótarjániak között Fekete Zsolt és Simon Tibor egyaránt 45-45 százalékra áll, Hulitka István a Jobbik jelöltje 6, míg Thürmer Gyula 4 százalékot kapna.


A választás kimenetelét döntően két tényező befolyásolhatja: egyrészt a mozgósítás, azaz mennyire képes a két jelölt saját, meglévő szavazóit voksolásra bírni február 28-án. Másrészt kérdéses, hogy a jelenleg bizonytalan, illetve nem esélyes jelöltek mögött álló szavazók inkább a Fidesz által támogatott induló, vagy pedig a baloldali, az önkormányzati munka folytatását ígérő jelöltet preferálják inkább.

 

Forrás: Republikon Intézet/NÓGRÁD24

 

2016-02-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite