2019. július 15., hétfő - Henrik
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeRestaurálják a salgótarjáni Kálvária stációit

Restaurálják a salgótarjáni Kálvária stációit


Civil kezdeményezésre restaurálják a salgótarjáni Kálvária stációit; Bóna Kovács Károly 1938-ban készült 14 domborművét a Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszéke újítja fel.

salgótarjáni Kálvária


Gáspár István Gábor író-újságíró, az akció szervezője csütörtökön az MTI-nek elmondta, hogy a salgótarjáni születésű Bóna Kovács Károly Franciaországból tért haza, hogy az alkotásokat elkészítse a város kérésére. Hozzátette: az időjárás kikezdte a domborműveket, illetve az alkotásokat magukban foglaló házak is sérültek; egyes alakok részben felismerhetetlenné váltak.


Mivel a restaurálás komoly szakértelmet igénylő munka, az alkotásokról készült fotókat a szervező megküldte a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolája vezetőjének, Kicsiny Balázs képzőművésznek, a felvételek az ő segítségével jutottak el a restaurátori tanszékre. A tanszék vezetői megállapították, hogy értékes műalkotásokról van szó, amelyeket meg kell őrizni az utókornak, ezért szerdán Szabó Péter, a kőrestaurátor szak szakvezető tanára és Tamáska János tanársegéd Salgótarjánba utazott, hogy felmérjék a feladat nagyságát és a költségeket - mondta Gáspár István Gábor.


Hozzátette: a várossal együttműködve vállalják a munkát, Eötvös Mihály, Salgótarján alpolgármestere pedig ígéretet arra, hogy megpróbálnak forrást szerezni a helyreállításhoz, mert azt az önkormányzat is fontosnak tartja. A szervező azt is elmondta: a Kálváriához vezető lépcső magántulajdonba került, az a terület viszont, amelyen a stációk állnak, az Ipoly Erdő Zrt. kezelésében van, a magyar állam a tulajdonos.


Kitért arra is: kezdeményezik majd a 14 stáció védetté nyilvánítását. A domborműveket befoglaló házak tetején márciusban már pótolták a fakereszteket, ebben az egyházasgergei Szent József Katolikus Szakiskola tanárai és diákjai segítettek.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite