2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonRéthelyi a szőnyeg szélére állítja Alföldit

Réthelyi a szőnyeg szélére állítja Alföldit


A nemzeti erőforrás miniszter vizsgálatot indított a Nemzeti Színház igazgatója ellen múlt heti kijelentései miatt.


Réthelyi Miklós vizsgálatot indított a Nemzeti Színházat vezető Alföldi Róbert múlt heti kijelentései miatt. A nemzeti erőforrás miniszter ezt a parlamentben jelentette be, amikor a jobbikos Pörzse Sándor azonnali kérdésére válaszolt. A miniszter azt mondta: ha igazak a hírek arról, hogy az igazgató mit mondott sajtótájékoztatóján, akkor a "viselkedésével átlépett egy határt". Kijelentette, ha bebizonyosodnak a sajtóhírek, akkor Alföldi Róbert méltatlanná vált egy kiemelt nemzeti intézmény vezetésére. Hozzátette, a direktort hétfőre berendeltette az irodájába.


Provokatív válaszok


A sajtóban megjelentek szerint a Nemzeti Színház évértékelő sajtótájékoztatóján az igazgató beszámolója után lehetőség volt kérdéseket is feltenni. Ekkor Sinkovits Szilvia, a Jobbik közeli Nemzeti 1 Televízió munkatársa Alföldi Róbertet arról kérdezte, hogy: azok után, hogy Nagy József műveit provokatív és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja, hogy le kéne mondania? Alföldi erre röviden úgy válaszolt először, hogy nem.

 

Alföldi Róbert01


A Heti Válasz beszámolója szerint az igazgató ezután visszakérdezett, hogy az újságíró melyik műre gondol, és melyik előadást látta egyáltalán, amelynek alapján ez a véleménye alakult ki. Erre az újságírónő bevallotta, hogy nem látta a darabot, viszont látta Madách Az ember tragédiájának római színében az orális jelenetet. Alföldi erre úgy reagált, hogy ajánlja olvassa el a római színt. Az újságírónő erre megkérdezte: "Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?" "Meg bizony" - hangzott Alföldi válasza, majd hozzátette: "önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében".


Fidesz: elfogadhatatlan megnyilvánulások


A Fidesz-frakció szerint méltatlanok egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjéhez Alföldi Róbertnek a Nemzeti Színház sajtótájékoztatóján elhangzott szavai, de ugyanígy megengedhetetlen az a hangnem is, amelyet erre reagálva a Jobbik országgyűlési képviselője, Pörzse Sándor engedett meg magának az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának ülésén.
A Fidesz-frakció azonban arra is kitér, hogy az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának nincsen hatásköre az ilyen jelenségek tárgyalása.


Pörzse: „kimostam volna a száját..."


Mint felidézik, ennek ellenére a hétfői bizottsági ülésen Pörzse Sándor (Jobbik) úgy fogalmazott: ha ő jelen lett volna a sajtótájékoztatón, "abból bizony botrány lett volna". A Fidesz tájékoztatása szerint ezt a kijelentését Pörzse Sándor azzal egészítette ki, hogy "kimostam volna a száját, lehúztam volna a klotyón".


Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának nem feladata és hatásköre az ilyen jelenségek tárgyalása, "különösen nem abban a hangnemben, amelyet a Jobbik országgyűlési képviselői megengednek maguknak" - zárult a Fidesz-frakció közleménye.


A KDNP Alföldi távozását követeli


A Kereszténydemokrata Néppárt változatlanul és következetesen követeli Alföldi Róbert azonnali távozását a Nemzeti Színház éléről. Pálffy István, a kisebbik kormánypárt frakciószóvivője közleményében azt írta: emberileg is megbukott a Nemzeti Színház igazgatója.


„Alföldi Róbert legutóbb az emberi méltóságot súlyosan sértő, kulturálatlan módon, "verbális nemi erőszakot" követett el egy újságírónőn" - fogalmazott a szóvivő.
Kiemelte: azután, hogy bebizonyosodott, Alföldi Róbert nemzetpolitikai és kultúrpolitikai szempontból is súlyos károkat okoz a Nemzeti élén, és nem való a teátrum vezetésére, most méltatlan magatartást is tanúsított.


Pálffy István szerint az igazgató újabb botránya igazolja, hogy nemcsak nemzeti vagy kulturális szempontok szerint alkalmatlan a tisztség betöltésére, de a legalapvetőbb emberi erkölcsi mérce alapján is. Olyan durva sértést, mint amilyet Alföldi Róbert nyilvánosan megengedett magának, egyetlen a közönségért, a közösségnek dolgozó, a köz pénzén fizetett intézményvezető sem követhet el - fogalmazott a szóvivő.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-05-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite