2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeRéti Zoltán kiállítása Balassagyarmaton

Réti Zoltán kiállítása Balassagyarmaton


A 90 éves Réti Zoltán festőművésznek nyílik kiállítása pénteken Balassagyarmaton a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. A művész munkái közül akvarelleket és egy önarcképet ábrázoló olajfestményt mutatnak be.

balassagyarmati_birosag

A jubileumi megemlékezés folytatódik, a későbbiekben a Réti Zoltán által alapított zeneiskolában festményekből szerveznek kiállítást - mondta Csemniczky Zoltán, az intézmény igazgatója hétfőn az MTI-nek.

Réti Zoltán 1923. május 14-én született Nagyorosziban. A gimnáziumot Balassagyarmaton végezte el, 1942-ben Miskolcon szerzett tanítói és kántor oklevelet. Egy évvel később felvették a budapesti képzőművészeti főiskolára, tanulmányait azonban megszakította a világháború, a katonai behívó. A főiskolát a háború után, zenei tanulmányai mellett fejezte be. Patvarcon, majd Balassagyarmaton tanított, kórusokat vezetett.

1963-ban megszervezte az állami zeneiskolát Balassagyarmaton, amelynek 1983-ig, nyugdíjba vonulásáig igazgatója volt. Az iskola a balassagyarmati születésű reformkori muzsikus, Rózsavölgyi Márk nevét vette fel, akinek életéről, évtizedes kutatómunka eredményeként monográfiát jelentetett meg Réti Zoltán.

Képzőművészként, festőként a nógrádi táj, a nevezetes nógrádiak (Madách Imre, Mikszáth Kálmán, Komjáthy Jenő) és a Biblia megjelenítése foglalkoztatta leginkább. Képei sok gyűjteményes tárlaton és több mint kétszáz egyéni kiállításon szerepeltek. 1981-ben Londonban a Magyar Akvarellisták kiállításán szerepeltek képei, önállóan 1982-ben Tokióban.

A Magyar Posta 2009-ben és 2010-ben bélyegeket bocsátott ki képei felhasználásával.

Réti Zoltán számos elismerést, díjat, kitüntetést kapott, többek között Madách-díjat, Horváth Endre-díjat, Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet. Balassagyarmat, Nagyoroszi, Érsekvadkert, Patvarc és Nógrád megye díszpolgára.

 

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-05-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite