2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeRetro államszocializmus retro büfével, retro könyv- és ajándékbolttal, étteremmel, múzeumma

Retro államszocializmus retro büfével, retro könyv- és ajándékbolttal, étteremmel, múzeummal


Új látványosságként retro múzeumot alakítanak ki a felújított salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeumban, ahol megjelenítik az államszocializmus hétköznapjait is.


A salgótarjáni bányamúzeum és a történeti múzeum felújítását, az országos jelentőségű kínálat kialakítását célzó egymilliárd 229 millió forintos megyei pályázatot az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács akciótervvé nevesítette. A program 2012-re valósulhat meg.

Salgótarján történelmi, ipartörténeti, építészeti és kulturális értékeinek jó színvonalú turisztikai termékké történő átalakítása a cél. A program része a József lejtősakna átfogó rekonstrukciója a földalatti bányamúzeumban, felújítják a hősi halottak emlékművét, az akna előtti területet tetőszerkezettel fedik be, és gondoskodnak harangjátékról is.

Sor kerül a 40 éve épült történeti múzeum komplex felújítására is. Az alagsorban mutatják majd be az "átnevelés időszakát" és 1956 eseményeit, a Mihályfi gyűjtemény pedig megnövelt alapterületet kap. Lesz retro büfé, könyv és ajándékbolt. Az emeleti termek életmód-kiállítással idézik az 1960-as és '70-es évek világát, megjelennek az államszocializmus ellentmondásokkal teli hétköznapjai, valamint az 1945 utáni ipari világ.

A két múzeumot a XX. század első felét idéző kisvonat, illetve alkalmanként Csepel típusú "fakarusz", vagyis korai Ikarusz autóóbusz köti majd össze.
A retro éttermet a magánfejlesztés alatt álló belvárosi Karancs Hotelben tervezik.

 

2010-06-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite