2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
NagyvilágRettegés Líbiában: Kadhafi mustárgázt vethet be saját népe ellen

Rettegés Líbiában: Kadhafi mustárgázt vethet be saját népe ellen


LíbiaLíbiában egyre véresebb megtorlástól tartanak az emberek. Sokan fotókkal bizonyítják, hogy Kadhafiék rakétákkal támadtak a civilekre. Al Ghaoui Hesna, az MTI Hírcentum tudósítója Bengáziból jelentkezett.


Líbiában a helyiek attól tartanak, hogy a rezsim utolsó napjai lesznek a legvéresebbek, talán vegyi fegyvereket akar bevetni a lakosság ellen, mert úgy tudni, hogy a megmaradt 9,5 tonna mustárgáz. Ez azért nem valószínű, mert ezt viszonylag távol, Tripolitól 600 km-re őrzik a sivatagban, másrészt állítólag Kadhafinak már nincs olyan eszköze, amivel ezt célba tudná juttatni - mondta Al Ghaoui Hesna.


Toboroznak


A helyiek között egyébként elterjedt, hogy a nyugati hatalmak katonai beavatkozással akarják megdönteni Kadhafi uralmát. Szerintük azonban Líbiának ezt a saját erejéből kell megoldania. Ezért - stábunk úgy tudja, hogy több helyen elkezdték kisebb katonai egységek toborzását, felfegyverzését, hogy a még harcoló ellenzékiek segítségére siessenek. A még harcoló ellenzékiek melletti több szimpátiatüntetést is láttunk Bengázi városában, ahol a főtérről sokan sátrat vertek, és egy vallási vezető arra biztatta az embereket, hogy addig ne ünnepeljenek, és ne menjenek haza, amíg az egész országrészt fel nem szabadítják.


A Kadhafi utáni korszakról még senki sem akar beszélni - mondta. Tapasztalataik szerint Bengáziban a fiatalok, az értelmiségiek vették át a város szervezését. Járőröket szerveznek, forgalmat irányítanak. Átmeneti bizottságokat alapítottak. Azonban ezt ideiglenesnek szánják, mert úgy gondolják, Líbiának egységesnek kell maradnia.


Rakétákkal a civilek ellen


Vannak, akik nem mozdultak el Bengázi főteréről a demonstráció kezdete óta.
"Addig itt maradunk szolidaritásból, amíg tartanak a harcok" - mondja az egyik férfi, aki szerint még soha nem volt ilyen egységes a líbiai nép.
A téren minden nap ilyen óriási tömeg gyűlik össze. Önkéntesek ingyen datolyát és vizet osztanak, és mindenki arról beszél, mik a fejlemények Tripoliban. Egy férfi azért állította meg az MTI Hírcentrum stábját, hogy egy mobillal készült felvételt mutasson. Az összecsapások után készítette a videót, amelyen egy teljesen kettészakadt testet látni. Azt mondja, hogy bár sokan kétségbe vonták a hírt, de ez bizonyítja, hogy Kadhafi rakétákat vetett be a civilek ellen.
Egy perc múlva egy másik férfi is megáll, hogy képeket mutasson, hamarosan pedig egész tömeg gyűlik a stáb köré - mindenkinek van legalább egy felvétele arról, milyen brutálisan lépett fel a biztonsági gárda.


Őrült hajnak csúfolják a vezért


De Bengáziban az emberek nem csupán gyűlölettel beszélnek volt vezetőjükről. Elindult a gúnykampány is. Városszerte olyan rajzok és plakátok vannak kiragasztva, amelyeken halálfejes alsónadrágban feszítő szupermenként vagy éppen ördögként, vasvillával ábrázolják Kadhafit. A téren pedig szimbolikusan felakasztottak egy bábut - az úgynevezett BÚSAF SÚFÁT, magyarul őrült hajat. A furcsa hajviseletéről is ismert Kadhafit ugyanis - eddig titokban, most pedig már nyíltan - így csúfolják a háta mögött.


Forrás: MTI Hírcentrum/HÍR PORT24

2011-03-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite