2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
NagyvilágRobbanás a moszkvai Domogyedovo repülőtéren - több halott és sérült!

Robbanás a moszkvai Domogyedovo repülőtéren - több halott és sérült!

Legalább 31 ember életét vesztette a merényletben, több mint 130-an megsérültek. A Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatról, de már felvették a kapcsolatot a konzulátussal. A robbanás az egyik csarnokban történt, a hatóságok egyelőre nem tudják meghatározni a pontos helyét. Egyes hírek szerint az érkezési oldal csomagkiadójánál, míg más információk szerint az indulási oldalon robbantottak.

Robbanás történt a moszkvai Domogyedovo repülőtér nemzetközi érkezési termináljának csomagkezelő részlegében hétfőn a késő délutáni órákban.

domodedovo

A CNN információi szerint 31-en életüket vesztették, a sérültek száma eléri a százat, egyes hírek szerint a 130-at. A terrorista merénylet helyi idő szerint háromnegyed öt előtt néhány perccel történt.

Az Interfax hírügynökség szerint öngyilkos merényletről van szó.

A robbanás miatt a repülőtér rövid ideig nem fogadott nemzetközi járatokat, később azonban újra fogadott és indított gépeket. Az átirányított repülőgépeket a két másik nagy moszkvai repülőtér, Seremetyevo és Vnukovo fogadta, mindkettőn megerősítették a biztonsági intézkedéseket. A budapesti járatok, amelyek egy időben Domogyedovóra, Moszkva legkorszerűbb repülőterére érkeztek, már több hónapja újra Seremetyevón szállnak le.


Moszkvában a rendőrség megerősített létszámmal ellenőrzi a metróállomásokat és az egyéb helyeket, ahol sok ember fordul meg.

A repülőtéri kijelző szerint 13 órától a robbanás időpontjáig egyebek között Kairóból, Tokióból, Düsseldorfból, Londonból érkeztek gépek.
A repülőtérre haladéktalanul elindult 20 mentőautó, valamint a rendkívüli helyzetek minisztériumának két mentőosztaga. A helyszínre sietett a legfőbb ügyész helyettese és a moszkvai közlekedési ügyész, a történtekről tájékoztatták Vlagyimir Putyin miniszterelnököt.

Dmitrij Medvegyev elnök ugyancsak terrorcselekménynek minősítette a történteket azon az értekezleten, amelyet a legfőbb ügyész, a nyomozati bizottság vezetője és a közlekedési miniszter bevonásával tartott. Medvegyev úgy vélte, a robbanás arról tanúskodik, hogy nem minden biztonsági előírást tartanak be megfelelően, és elrendelte, hogy különleges intézkedéseket léptessenek életbe minden repülőtéren és közlekedési csomóponton.

Domogyedovón, valamint a rendkívüli helyzetek minisztériumában számos forróvonalat nyitottak, amelyen érdeklődni lehet a hozzátartozók iránt, s külön vonalakon pszichológusok állnak a rászorulók rendelkezésére. Számos pszichológus tartózkodik a repülőtéren.

A Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatról, de már felvették a kapcsolatot a konzulátussal. A minisztérumnál azt valószínűsítitk, hogy nincs magyar áldozat, mert erre a repülőtérre nem indul járat Magyarországról.

Az elmúlt években elkövetett, halálos áldozatokat követelő moszkvai terrorakciókról:


2010. március 29. - Legkevesebb 37 ember vesztette életét Moszkvában, amikor feltehetően öngyilkos merénylők a reggeli csúcsforgalom idején robbantást hajtottak végre a metró két állomásán.
2006. augusztus 21. - Robbantásos merénylet oltotta ki tíz ember életét egy piacon az orosz főváros keleti részén. 49 ember megsebesült.
2004. augusztus 31. - Egy csecsen merénylőnő felrobbantotta magát Moszkva egyik metróállomásának bejáratánál. A robbanás tíz emberéletet követelt.
2004. február 6. - Robbanás történt egy moszkvai metrószerelvényen, az öngyilkos merénylet áldozatainak száma megközelítette a harmincat.
2003. december 9. - Öt ember vesztette életét Moszkva szívében, a Tverszkaja (volt Gorkij) utca Kreml felé eső részén, a Nacional szálloda szomszédságában elkövetett öngyilkos merényletben.
2003. július 5. - Moszkvában két öngyilkos merénylőnő, a tusinói repülőtéren zajló rockfesztivál bejáratánál hozta működésbe a testére erősített pokolgépet. A robbanásban 16 ember meghalt, 60 megsebesült.
2002. október 23. - Csecsen terroristák elfoglalták a moszkvai Dubrovka színházat és túszul ejtettek mintegy 900 nézőt, a támadók közül többen pokolgépet erősítettek a testükre. A túszmentő akció során valamennyi merénylőt megölték, de a különleges szolgálatok egységei által bevetett kábító gáztól 129 túsz is életét vesztette.
2000. augusztus 8. - Moszkva központjában, a Puskin téren lévő aluljáróban robbant pokolgép, a robbanószerkezetet egy táskában rejtették el az egyik eladóbódé mellett. A merényletben 13 ember életét vesztette, 130 megsebesült.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite