2019. július 16., kedd - Valter
Keresés a tartalomban
NagyvilágRobbantásos merénylet történt, halottak

Újabb merénylet a kínai Hszincsiangban, halottak


Legalább 31 halottja és több mint 94 sérültje van az északnyugat-kínai Hszincsiang székhelyén, Urumcsiban csütörtökön végrehajtott robbantásos merényletnek - jelentette a kínai média.

police

A tanúk elmondása szerint két rendszám nélküli városi terepjáró a közlekedési korlátokat áttörve, helyi idő szerint nem sokkal reggel 8 óra előtt belehajtott a tömegbe. A támadók ezután robbanószerkezeteket dobáltak ki az autókból, majd pedig a járműveket is felrobbantották.

Az áldozatok között több piaci törzsvásárló, reggeliző idős ember is volt. A sérülteket kórházba vitték, az Urumcsi belvárosában lévő helyszínt lezárták, megerősítették a rendőri jelenlétet.

A hatóságok a merényletet erőszakos terrorcselekménynek minősítették, szemtanúk elmondása szerint az autókon kis zászló volt, fehér alapon fekete szöveggel, valószínűsíthetően ujgur nyelven. A világhálón közzétett képek tanúsága szerint a sorozatos detonációk nagy kárt, rombolást okoztak a környező épületekben, üzletekben.

Az utóbbi idők legvéresebb hszincsiangi erőszakos cselekményét a South China Morning Post című hongkongi lap riportere szerint olyan piacon hajtották végre, amelyet szinte kizárólag han kínaiak látogatnak. A legsúlyosabb etnikai zavargásoknak 2009-ben csaknem 200 halálos áldozatuk volt és 1700 körül volt a sérültek száma.

A Hszinhua állami hírügynökség egyelőre nem közölt részleteket az elkövetőkről, sem a nyomozás állásáról. Idézte viszont a kínai elnök, Hszi Csin-ping szavait, aki a terroristák súlyos megbüntetését ígérte és utasította a rendőrséget a járőrözések sűrítésére a potenciálisan veszélyes területeken. Az áldozatok családtagjainak együttérzését fejezte ki, az illetékeseket az ügy mielőbbi lezárására szólította fel.

A merényletet elítélte Vlagyimir Putyin orosz elnök, a Sanghaji Együttműködési Szervezet főtitkára, továbbá a Hszinhua közlése alapján Vietnam és az elsők között Magyarország is.

Hírügynökségi jelentések szerint csütörtökön a Sanghaj-Urumcsi vonalon bombariadó miatt két légi járatot is leszállítottak a biztonsági szervek, mielőtt célba értek volna. Az egyik Nankingban, a másik Lancsou városában landolt, de a bejelentés végül vaklármának bizonyult.

Kínában az elmúlt időben terrorcselekmények sorát követték el, két pályaudvari merényletben többtucatnyian meghaltak, több mint kétszázan megsérültek. Az ország több nagyvárosában fokozták a rendőri készültséget. A hatóságok szerint a támadók hszincsiangi szakadárok, vallási szélsőségesek.

Hszincsiangban hosszú évek óta fegyveres akciókkal, esetenként terrorcselekményekkel hívják fel magukra a figyelmet ujgur lázadók, olykor vallási fanatikusok is, illetve a terület elszakadását hirdetők. A muszlim vallású, a törökkel rokon nyelvet beszélő ujgur népcsoport tagjai - az északnyugat-kínai, körülbelül 21 milliós Hszincsiang-Ujgur autonóm terület őslakosai - jelenleg a terület népességének megközelítően 45 százalékát adják.


Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

 

2014-05-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite