2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
NagyvilágRobert Ficót jelölhetik az európai szocialisták az EB élére

Robert Ficót jelölhetik az európai szocialisták az EB élére


Robert Fico szlovák kormányfő lehet az Európai Szocialista Párt (PES) jelöltje az Európai Bizottság (EB) 2014-ben megüresedő elnöki posztjára - közölte saját információkra hivatkozva a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap csütörtökön.

Robert Fico


A lap információi szerint az Európai Szocialista Párton belül két lehetséges jelöltet emlegetnek a jelenleg José Manuel Barroso által betöltött posztra, az egyik Robert Fico jelenlegi szlovák kormányfő, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke, a másik pedig Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke.


Az EB elnökének személyéről eddig az Európai Unió (EU) tagországainak vezetői által alkotott Európai Tanács (EiT) döntött, ám Brüsszelben jelenleg már a választás módjának megváltoztatásáról folynak a tárgyalások. Az új elképzelés szerint a jövőben az egyes európai pártok állíthatnának jelölteket az EB élére. A jelöltek neveit jövőre hoznák nyilvánosságra.


A Hospodárské Noviny úgy tudja, Robert Fico jelölésének témája már a szlovák kormányfő és Angela Merkel német kancellár idén nyáron Berlinben tartott találkozóján is terítékre került. A gazdasági lap a téma kapcsán feltett - megerősítést vagy cáfolatot kérő - kérdésére Robert Fico kitérő választ adott. Szóvivője azt közölte: "A kormányfőnek egy érdeke van, hogy Szlovákiában maradjon".


Robert Fico neve a pozsonyi sajtóban mind gyakrabban merül fel a 2014-ben esedékes szlovákiai államfőválasztás egyik lehetséges jelöltjeként is, a jelenlegi szlovák kormányfő azonban ilyen irányú szándékát egyszer sem erősítette meg, igaz nem is cáfolta.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-10-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite