2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonRogán: az ellenzék vagy velünk, vagy gyilkosokkal van

Rogán: az ellenzék vagy velünk, vagy gyilkosokkal van

 

Az ellenzéki képviselők támogatását várja a Fidesz ahhoz, hogy hétfőn a házszabálytól való eltéréssel megszavazhassák a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását, mellyel megakadályozzák, hogy az ároktői banda egyik tagja szabadlábra kerüljön - mondta a Fidesz frakcióvezetője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

roganantalsajto


Mint Rogán Antal kifejtette: pénteken a Fidesz frakció elnökségével való konzultáció után elküldte Kövér László házelnöknek javaslatát, hogy az Országgyűlés hétfőn sürgősséggel szavazzon a Btk. szigorításról. Így Magyarországon már hétfőn lehet törvény, amely megtiltja, hogy egy gyilkossággal vádolt embert kiengedjenek a börtönből. Ahhoz viszont, hogy a házszabálytól eltérjenek, az Országgyűlés négyötödének, vagyis az ellenzéki képviselőknek is meg kell ezt szavazniuk.


Rogán Antal hangsúlyozta: a Fidesz nem azt kéri az ellenzéki képviselőktől, hogy a törvényjavaslatot szavazzák meg, hanem hogy a sürgősségi tárgyalás lehetőségét tegyék lehetővé. Ellenkező esetben ugyanis, ha csak kedden szavazhat erről a parlament, kicsúszhatnak a tíz napos határidőből, s így K. András, akit egyebek mellett nyereségvágyból különös kegyetlenséggel több emberen elkövetett emberöléssel vádolnak, november 22-én kiszabadulhat az előzetes letartóztatásból.


"Azok a képviselők, akik hétfőn a parlamentben a sürgős tárgyalásra nemmel voksolnak, azok egyértelműen egy gyilkossággal vádolt ember pártjára állnak" - fogalmazott a frakcióvezető, hozzátéve, hogy ezt "egyetlen parlamenti képviselő sem engedheti meg magának".


A Fidesz frakcióvezetője arra is kitért, hogy a rendőrség pénteki tájékoztatása szerint 350 házi őrizetesből 16 szökésben van, vagyis minden 20. házi őrizetes megszökik. Ez egy gyilkossággal vádolt ember esetében különösen nagy felelősség - szögezte le.
Rogán Antal azt mondta: meggyőződése, hogy javaslata orvosolja a problémát, s az Európai Uniós normáknak is megfelel. Véleménye szerint az ennek ellentmondó jogászi bírálatok hamis érveken alapszanak. Ugyanis mint kifejtette: az általuk javasolt gyakorlathoz hasonló van jelenleg is hatályban több uniós tagállamban, például Németországban, Svédországban, Írországban, Lengyelországban és Romániában. Ha a németeknél elfogadható az, hogy a legsúlyosabb bűncselekmény esetén az előzetes letartóztatásnak nincs felső határa, akkor az Magyarországon is elfogadható.


Hozzátette: mindemellett több más döntésre is szükség van ahhoz, hogy felgyorsuljon az ítélkezés folyamata. Törvényjavaslata nemcsak arról szól, hogy a gyilkossággal vádolt emberek nem kerülhetnek szabadlábra, amíg nem születik bírósági ítélet, ezen felül azt is rögzíti, hogy azoknál akiknél elrendelik az előzetes letartóztatást, kötelezővé teszik a lábperec alkalmazását, amely megnehezíti a szökést, de nem gátolja az illető szabad mozgását. Emellett kötelezi a megfelelő kriminológiai intézeteket és szakértőket, hogy az életellenes bűncselekmények esetében, rövid időn, legkésőbb három hónapon belül hozzák meg szakértői véleményüket, ezzel is felgyorsítva az ítélkezési folyamatot.


Rogán Antal arra is kitért, hogy jelenleg sok olyan eljárás van, amely már 4-5, vagy akár 7 éve húzódik. Ezen ügyeket Rogán Antal szerint egy preferencia sorrend alapján kellene felülvizsgálni. Emellett azt javasolja, hogy amikor 2 éven túl nyúlik egy eljárás, vizsgálni kelljen az eljárást folytató ügyészi és bírói szervek felelősségét is - fejtette ki a Fidesz frakcióvezetője.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-11-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite