2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
ItthonRogán: minimum 150 ezren élhetnek majd a végtörlesztéssel

Rogán: minimum 150 ezren élhetnek majd a végtörlesztéssel


A legpesszimistább előrejelzések szerint is legalább 150 ezer, devizahitellel rendelkező család él majd a rögzített árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztés lehetőségével, de számuk akár ennek a két-háromszorosa is lehet majd - közölte a végtörlesztési törvényjavaslatot jegyző fideszes Rogán Antal hétfői parlamenti expozéjában.

deviza01


A kedvezményes végtörlesztés lehetősége biztosítja, hogy a kockázat egy részét a hitelfelvevő vállalja, másik részét pedig a bank - mondta a politikus, hozzátéve, hogy azok, akik a rögzített - 180 forintos svájcifrank-, 250 forintos euró- és 2 forintos japánjen-árfolyam - feletti árfolyamon vettek fel devizahitelt, azért nem élhetnek majd a végtörlesztés lehetőségével, mert egyrészt "nyernének" rajta, másrészt azért, mert ők a kölcsönfelvétel időpontjában már tisztában voltak a lehetséges kockázatokkal.


Rogán Antal arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs még egy olyan uniós tagállam, ahol akkora kockázattal, minden kockázati elem ügyfelekre való áthárításával és egyoldalú szerződésmódosításokkal lehetett volna devizahitelt nyújtani, mint Magyarországon. Megerősítette, a kormányoldal álláspontja szerint külön parlamenti vizsgálatnak kell tisztáznia, hogy kik felelősek azért, hogy Magyarországon nem léptették életbe a devizahitelezést korlátozó - a térség más országaiban bevezetett - intézkedését.


A részletekről szólva kifejtette: azok élhetnek a végtörlesztéssel, akiknek a devizahitelük fedezetéül ingatlanalapú jelzálog szolgál. Ezeknek a hiteleknek a több mint 80 százaléka 10 millió forint alatti, a maradék 20 százalék nagy része pedig a 10 és 30 millió forint közötti hitelösszeg kategóriájába esik. 30 millió forint feletti, devizaalapú jelzálogkölcsöne 38-40 ezer családnak van - tette hozzá.


Ismertette: december 30-ig lehet kérelmezni a végtörlesztést, az általa támogatott, a gazdasági bizottság módosító indítványa alapján pedig az igénybenyújtástól számított 60 napon belül kell majd teljesíteni. Ez egy tiszta helyzetet jelent a magyar bankrendszer számára is, mert májusban, amikor az ez évi mérlegeket lezárják, már teljesen egyértelmű lesz, hányan éltek a végtörlesztéssel, és annak milyen költsége van a bankrendszer számára - mondta a képviselő.


A tervek szerint létrejövő pozitív adóslistáról szólva Rogán Antal közölte: egy ilyen lista megléte esetén csak az Országgyűlésen múlik olyan szabályoknak a megalkotása, amelyek lehetővé teszik, hogy a "pozitív adósok" kedvezményeket kaphassanak a saját hitelükből.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-09-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite