2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
ItthonRogán: lezárult az alkotmány körüli viták időszaka

Ab-döntés - Rogán: lezárult az alkotmány körüli viták időszaka


Az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntése megerősítette az alkotmányt, az alaptörvény körüli viták időszaka lezárult - így kommentálta Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, hogy az Ab elutasította a negyedik alkotmánymódosítás közjogi érvénytelenségének megállapítására irányuló ombudsmani indítványt.

Rogán Antal

"Mostantól senki nem vonhatja kétségbe, hogy az alaptörvény elfogadására jogszerűen került sor" - írta Rogán Antal az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szabó Máté ombudsman a többi között azzal fordult az Ab-hoz, hogy formai hibát ejtett az Országgyűlés a negyedik alkotmánymódosítás elfogadásakor, ami közjogi érvénytelenséghez vezetett, a tartalmi vizsgálatból pedig kiderül, egyes rendelkezései ellentétesek az alkotmánnyal, ami belső ellentmondást eredményez az alaptörvényben, továbbá egyes pontokon a módosítás korábbi alkotmánybírósági döntésekkel ellentétes.

Az Ab az alaptörvény-módosítás közjogi érvénytelenségének megállapítására vonatkozó indítványt nem találta megalapozottnak, tartalmi vizsgálatot pedig hatáskör hiányában nem végzett. Ugyanakkor a határozatból kiderül az is, hogy az ombudsmani indítvánnyal támadott alaptörvényi rendelkezések részletszabályait majdan rögzítő törvények és rendeletek esetleges alkotmányossági vizsgálata során az Ab el fogja végezni az erre vonatkozó alaptörvényi rendelkezések értelmezését, amelynek a nemzetközi jogi és uniós kötelezettségekkel együtt ellentmondásmentes rendszert kell képeznie.


Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-05-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite