2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonRomagyilkosságok: a KBH segíti az igazságszolgáltatást

Romagyilkosságok: a KBH segíti az igazságszolgáltatást


A HM a Magyar Hírlap hétfői számában megjelent információra reagált így; a lap azt írta, nemcsak az egykori Nemzetbiztonsági Hivatalnak, hanem a KBH-nak is vannak adatai a romagyilkosságok másodrendű vádlottjáról.

Romagyilkosságok


A Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) vezetése a romagyilkosságok vádlottjaival kapcsolatban rendelkezésére álló valamennyi adatot megosztotta az ügyet tárgyaló bírósággal - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn. A tárca közleményében a Magyar Hírlap hétfői számában megjelent információra reagált; a napilap azt írta, nemcsak az egykori Nemzetbiztonsági Hivatalnak, hanem a KBH-nak is vannak adatai a romagyilkosságok másodrendű vádlottjáról, Kiss Istvánról. A lap cikkét a birtokába került válaszlevélre hivatkozva jelentette meg, amelyet a hivatal főigazgatója, Domján László vezérőrnagy küldött az ügyben eljáró Pest Megyei Bíróság tanácselnökének kérdéseire.


A megkeresésben Miszori László tanácselnök azért érdeklődött a KBH főigazgatójánál, mert a büntetőeljárás adatai szerint az elsőrendű vádlottat, Kiss Árpádot, a másodrendű vádlottat, Kiss Istvánt, valamint a harmadrendű vádlottat, Pető Zsoltot a hivatal három éven át - 2006-tól 2008-ig - "megfigyelte, róluk információkat szerzett be". A bíróság azonban erről a nyomozati iratokban semmilyen adatot nem talált - írta a Magyar Hírlap.


A főigazgató válaszában állítja: a bíróság által említett három vádlottat a hivatal "nem tartotta megfigyelés alatt", azonban Kiss István "személyét érintően az MK Katonai Biztonsági Hivatalnál keletkeztek minősített adatok", igaz, azok nem hozhatók összefüggésbe a büntetőeljárással. Azt is a bíróság tanácselnökének tudtára hozta, hogy az adatok minősítésének feloldása veszélyeztetné a KBH nemzetbiztonsági tevékenységének hatékonyságát, így annak feloldását nem engedélyezi.

A HM szerint a Pest Megyei Bíróság tanácselnöke 2011. szeptember 5-én teljes körűen, személyesen, a KBH tavaly kinevezett főigazgatójának, Domján László vezérőrnagynak az engedélyével és részvétele mellett tekintette át a hivatal központi objektumában lévő, az ügyhöz kapcsolódó valamennyi iratot. A hivatal tehát eleget tett törvényből is adódó kötelezettségének, és a jövőben is minden rendelkezésére álló eszközzel segíti az igazságszolgáltatás munkáját - hangsúlyozta közleményében a tárca.

 

Forrás: MTI/Magyar Hírlap/HÍR PORT24

 

2011-09-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite