2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonRomagyilkosságok – Folytatás

Romagyilkosságok - Tanúk meghallgatásával folytatódott a büntetőper


Tanúk meghallgatásával folytatódott a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere pénteken a Budapest Környéki Törvényszéken.

romagyilkossagok01

A kilencórás tárgyaláson elsőként egy férfit hallgatott meg a bíróság, a tanú a debreceni Perényi 1 néven működő szórakozóhelyen dolgozik.

A vádlottak is ezen a szórakozóhelyen dolgoztak, és a négy férfi 2009. augusztus 21-i elfogásakor a szórakozóhelyen, a fal mögé rejtve találták meg egy besenyszögi vadásztól 2008 márciusában elrabolt, a romák elleni támadássorozatnál használt vadászfegyverek egy részét.

A tanú nyomozati vallomását ismertetve elhangzott, hogy a férfi egyszer hallotta, amint a szórakozóhelyen a negyedrendű vádlott, Csontos István egy barátjával a romagyilkosságok kapcsán feldúltan beszélt arról: nem érti, hogyan lehet egy gyermekre támadni.

A tanú a nyomozó hatóságnak arról is beszámolt, hogy egyszer látta, amint a szórakozóhelyre egy gitártokkal érkezik Csontos István. A tárgyaláson bírói kérdésre azt felelte: Csontos István akkor azt mondta neki, hogy a tok üres. Arra nem emlékezett, hogy a gitártok milyen volt.

A tárgyaláson a büntetőügy koronatanújának számító F.-né Ny. Évát, a vádlottak volt munkáltatóját a bíróság a szórakozóhely nyitva tartásáról és a dolgozók munkavégzését rögzítő nyilvántartásról kérdezte.

A tanúnak, Kiss Árpád elsőrendű vádlott volt barátnőjének a nyitva tartási időről szóló közlése és a bíróság által beszerzett kereskedelmi hatósági tájékoztatás nem egyezett meg. F.-né Ny. Éva erre annyit mondott: "meg vagyok döbbenve".
Arról is beszélt, hogy a szórakozóhelyen vezetett, a dolgozók munkavégzését rögzítő nyilvántartás nem bizonyít semmit, a bejegyzések nem mindig feleltek meg a valóságnak.

A koronatanú által elmondottakat megerősítve Kiss Árpád azt mondta: ő sokkal több napot dolgozott, mint amennyi a nyilvántartásban szerepel.

Az ügyben eljáró bírói tanács elnökének, Miszori Lászlónak azon kérdésére, hogy azt állítja-e: a dokumentum "dobható a szemétkosárba, mert semmit nem bizonyít", F.-né Ny. Éva igennel válaszolt.

A tárgyaláson Miszori László többször figyelmeztette F.-né Ny. Évát, hogy a feltett kérdésekre válaszoljon, végül a tanú megbírságolását is kilátásba helyezte.

A tárgyaláson még két, tetoválással foglalkozó férfit hallgattak meg. Egyikük, aki a harmadrendű vádlottnak készített tetoválást, Pető Zsoltot jellemezve azt mondta: "hungarista, szeretetre méltó" fiatalembernek ismerte. A tanú a bíró kérdésére válaszolva közölte: hungarista az, aki büszke arra, hogy magyar.

A tanú azt mondta, hogy nem tapasztalt rasszista megnyilvánulást Pető Zsolt részéről.

A bíró a tárgyaláson megjegyezte, hogy előreláthatóan június közepén megkezdődhet a szakértők meghallgatása.

A per jövő hét szerdán folytatódik.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite