2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
ItthonRomagyilkosságok: két éve történt a tatárszentgyörgyi támadás

Romagyilkosságok: két éve történt a tatárszentgyörgyi támadás


RomagyilkosságokKedden gyertyagyújtással emlékeznek a gyilkosságok áldozataira roma és nem roma szervezetek, közéleti személyiségek.


A két évvel ezelőtt történt tatárszentgyörgyi fegyveres támadás halálos áldozataira emlékeznek kedden roma és nem roma szervezetek, közéleti személyiségek, kisebbségi önkormányzatok Budapesten és több vidéki településen.
Tatárszentgyörgy cigánysorán 2009. február 23-ára virradóra az elkövetők az utca utolsó házára gyújtópalackokat dobtak, majd a tűz elől menekülő emberekre sörétes fegyverekkel rálőttek. A támadásban a 27 éves családfő, Csorba Róbert és ötéves kisfia meghalt, a szülők hatéves kislánya súlyosan megsérült.


Hatan haltak meg a támadásokban


A gyanú szerint a támadás a romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozat része volt. A Nemzeti Nyomozó Iroda kilenc bűncselekmény ügyében folytatott eljárást, a támadásokban hatan haltak meg.


Márciusban kezdődik a gyanúsítottak tárgyalása


A bűncselekmény-sorozat elkövetésével gyanúsított négy férfit 2009. augusztus 21-én, mintegy három héttel a Szabolcs megyei Kislétán történt gyilkosság után, Debrecenben fogták el. A feltételezett elkövetők azóta előzetes letartóztatásban vannak, büntetőügyük tárgyalása márciusban kezdődik meg a Pest Megyei Bíróságon. A támadássorozattal gyanúsítható K. Árpádot, K. Istvánt, P. Zsoltot és Cs. Istvánt - a többi között - előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberöléssel, fegyveresen, csoportosan elkövetett rablással, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűntettével vádolja az ügyészség.


Kedden gyertyagyújtással emlékeznek az áldozatokra


A tatárszentgyörgyi gyilkosság évfordulója alkalmából kedden gyertyagyújtást és néma megemlékezést tartanak a budapesti Szent István-bazilika előtt, majd az áldozatok emlékére szentmisét tartanak. A Beszélő Tatárszentgyörgy kiáltó éjszakája címmel felolvasóestet rendez, amelyen a folyóirat szerzői, költők, értelmiségiek emlékeznek a történtekre.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite