2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
NagyvilágRománia nem akarja a magyarokat megfosztani a képviselettől

Antonescu: Románia nem akarja az országban élő magyarokat megfosztani a képviselettől


Románia nem akarja az országban élő magyarokat megfosztani a parlamenti képviselettől - szögezte le pénteken Crin Antonescu, a kormányzó szociálliberális szövetség (USL) társelnöke és államfőjelöltje, akit a Mediafax hírügynökség idéz.

bukarest

A liberális politikus egy marosvásárhelyi sajtóértekezleten azt mondta: csodálkozik Németh Zsoltnak, a magyar külügyminisztérium parlamenti államtitkárának a kijelentésén, aki szerint aggasztó, hogy Románia szakítana az arányos képviselet elvével, kulturális autonómia nélküli kisebbségi törvényt hozna és akadályozza a magyar orvosképzést.

Antonescu szerint az USL a héten nem hivatalos tárgyalásokat folytatott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőivel az új választási törvényről. "Romániában senki sem akar olyan választási konjunktúrát, amely képviselet nélkül hagyná a magyarok. Talán Románia határain kívül vannak olyanok, akik ezt kívánják, de Romániában senki" - jelentette ki az USL társelnöke.

Antonescu hozzáfűzte: a magyarság nagyszámú, fontos, tekintélyes kisebbség, amely bebizonyította, hogy meg tudja találni a politikai önkifejezés módját. "Mindattól függetlenül, ami elválasztott minket az utóbbi három évben, az RMDSZ egy életképes pártnak bizonyult Romániában, amely, más pártokkal együtt, hozzájárult az ország előmeneteléhez. De nem hozhatunk olyan választási törvényt, amilyet a 18 kisebbségi képviselő, vagy amilyet akár egyetlen kisebbség képviselői óhajtanak" - fejtegette Antonescu. Mint mondta, lesznek olyan magyar választók, akik azzal szembesülnek, hogy nem az jelölt kerül be a parlamentbe, akire szavaztak, de ez bármilyen választási rendszerben előfordulhat. Az USL a többségi választási rendszer híve, és korábban ezt támogatta Basescu elnök is - emlékeztetett Antonescu.

"Abszurdum, hogy egyesek az egypártrendszer visszatérésével riogatnak: még ha 80-90 százalékos többséget is szerezne az USL, ez nem egy párt, hanem pártszövetség. Igen, ez a rendszer az erős többség kialakulását segíti, de Romániának szüksége van az erős kormánytöbbségre. Másrészt nem hiszem, hogy az Orbán Viktor vezette Magyarország tehetne szemrehányást nekünk ezen a téren, ahol a Fidesznek több mint 60 százaléka van, megváltoztatta az alkotmányt, államosított, azt csinált, amit akart, és szerintem senki sem kérdőjelezte meg az uniós tagállam Magyarország demokratikus berendezkedését" - jelentette ki Antonescu.

A román szociálliberális kormánytöbbség a szenátusban már megszavazta az egyéni választókerületes, egyfordulós, többségi választási rendszerre való áttérést, amelynek értelmében minden választókerületből a legtöbb szavazatot szerző jelölt jut be a bukaresti parlamentbe, míg azok, akik a többi jelöltre szavaztak, képviselet nélkül maradnak. A választási törvényt jövő héten véglegesítik a román képviselőházban.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite