2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
NagyvilágRomán politikusok is üzentek Orbánnak

Román politikusok is üzentek Orbánnak


Egy kormánypárti és egy ellenzéki román politikus is reagált a pénteki bukaresti sajtóban Orbán Viktor üzenetére, amelyet a miniszterelnök a nemzeti ünnep alkalmából intézett a határon kívül élő magyarokhoz.

marcius15_12


Sever Voinescu, a bukaresti kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PDL) szóvivője az Evenimentul Zilei internetes kiadása szerint újságírói kérdésre válaszolva fejtette ki a véleményét arról, hogy Orbán Viktor "a határokon átívelő nemzetegyesítés nagy művét" akarja örökül hagyni az utókornak. Voinescu azt mondta, kellemetlenül érinti, hogy minden évben, március 15-én a román közvélemény lázba jön egy-egy ilyen kijelentéstől. "Végső soron ez is része egyes emberek politikai megnyilvánulási formáinak, de a legfontosabb az, hogy ezek a túlfűtött pillanatok a közelmúltban sosem jártak komoly következménnyel: Románia az maradt, ami volt, és a romániai magyar közösség is az maradt, ami volt, vagyis a román társadalom része" - mondta a PDL szóvivője.

Hozzátette: "ennyi év után már lehet bennünk annyi bölcsesség, hogy megértsük, ezeknek - az olykor talán provokálónak hangzó - szavaknak a pontos értelmét." A román lapok többsége a magyar miniszterelnök üzenetéből azt a mondatot emelte ki, miszerint "egy esztendő alatt a magyar állampolgárok közössége 150 ezer honfitársunkkal gazdagodott, és hamarosan még százezren vehetik kézbe magyar okmányaikat". A Gandul című lap ennek kapcsán az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt elnökét, Crin Antonescut idézi. "Hogy mit mond Orbán, az az ő dolga, legalább következetes.

Orbán Viktor úr sosem mondott mást, sosem titkolta vízióját ezen a téren" - fogalmazott a román liberális politikus. Hozzátette: szerinte az, ami a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyem (MOGYE) ügyében történik, apró, de nem elhanyagolható eleme a jelenlegi budapesti kormányzat víziójának, terveinek. Antonescu úgy vélekedett, a román kormány ebben a kérdésben egy nyílt zsarolás áldozata. "Románia miniszterelnöke pedig csak megvonja a vállát, és azt mondja, hogy ő azt teszi, amit a koalícióban - ott, ahol a Romániai Magyar Demokrata Szövetség veri az asztalt - elhatároznak" - méltatlankodott a román ellenzéki politikus.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-03-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite