2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedRomlanak a kilátások Magyarországon- egyre rosszabb GDP adatok

Romlanak a kilátások Magyarországon- egyre rosszabb GDP adatok


Nagy csalódást okozott a második negyedéves GDP adat az MTI által megkérdezett makroelemzőknek, akik elérhetetlennek tartják a kormány által várt 3 százalék körüli éves növekedési ütemet, saját prognózisaikat is érdemben csökkentik, a jövő évi kilátások romlása miatt pedig nem zárnak ki további intézkedéseket a hiánycél teljesítéséhez. A Nemzetgazdasági Minisztérium egyelőre nem kívánta kommentálni az adatot.

magyarorszag


A KSH az előzetes számok alapján kedden azt közölte, hogy Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) stagnált az idei a második negyedévben a megelőző negyedévhez és 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint érdemben romlottak az idei és a jövő évi növekedési kilátások is, a 3 százalék körüli gazdasági bővülést "el lehet felejteni".

Emlékeztetett rá, hogy az ipari termelés elmúlt időszakbeli lassulása már előrevetítette az elemző által várt 2,4 százalékos éves ütemnél lassabb bővülést, a 1,5 százalék azonban mindenképpen negatív meglepetés. A növekedés lassulásában az ipari termelés fékezése és az építőipar továbbra is drámaian alacsony teljesítménye játszotta a fő szerepet, a mezőgazdaság jó eredményei pedig nem tudták ellensúlyozni a negatív hatásokat.

Felhasználási oldalról is kedvezőtlen lehet a kép: a háztartások fogyasztása vélhetően stagnált vagy csökkent, és a beruházások is eshettek - tette hozzá.

A jövő évi kilátásokat jelentősen rontja az exportpiacok szűkülése, amelyet az ugyancsak kedden publikált, a várttól elmaradó német GDP adat is tükröz. Egyben azt is jelzi Árokszállási Zoltán szerint, hogy a kilábalás csak nagyon lassú lesz. Arra is figyelmeztetett, hogy a tartósan erős svájci frank árfolyam lassítja a belföldi fogyasztást, így csökkennek az áfa- és egyéb adóbevételek, ezért újabb kormányzati kiigazításokra lehet szükség.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a GDP az idén 2 százaléknál gyorsabban aligha bővülhet Magyarországon. Az elemző sem várt ilyen alacsony éves adatot, de azt mondta, hogy az ugyancsak csalódást keltő német 0,1 százalékos negyedév/negyedévi GDP adat tükrében az is szinte csoda, hogy a magyar GDP nem csökkent negyedévi összehasonlításban.
Az exportvezérelt gazdaság kezd kifulladni az elemző szerint, noha a nettó export továbbra is pozitív, a fogyasztás és a beruházások húzhatják le a mutatót.

A jövő évi kilátások is romlottak az elemző szerint, bár megjegyezte, hogy jövőre már beindul a Mercedesben a termelés Kecskeméten, ami teljes kapacitásnál akár 0,6 százalékpontot is hozzátehet a bővülési ütemhez.

A gyorsabb növekedést akadályozza, hogy a belső fogyasztást az erős svájci frank fékezi, pozitívumot csak az uniós források felhasználása jelenthet.
Az idei hiánnyal nincs probléma a magán-nyugdíjpénztári vagyonnak köszönhetően, jövőre azonban már jóval nagyobb lehet a bizonytalanság - tette hozzá.


Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-08-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite