2019. augusztus 18., - Ilona
Keresés a tartalomban
NagyvilágRomney újabb előválasztási győzelmekkel került közelebb az elnökjelöltséghez

Romney újabb előválasztási győzelmekkel került közelebb az elnökjelöltséghez


Mitt Romney magabiztosan győzött mind az öt államban, ahol republikánusok kedden előválasztást tartottak és egyetlen talpon maradt komoly rivális híján újabb lépest tett az ellenzéki párt hivatalos elnökjelöltségének megszerzése felé.

Mitt Romney

A Republikánus Párt szimpatizánsai ezúttal Connecticut, Delaware, New York, Pennsylvania és Rhode Island államban tartottak előválasztást.

"A jobb Amerika ma este elkezdődött" - jelentette ki a fölényes megerősítés tudatában Romney, aki az előválasztási küzdelemben második helyen álló Rick Santorum visszalépése után már gyakorlatilag Barack Obama elnök hivatalos republikánus kihívójának tekinthető.

Romney a New Hampshire-ből közvetített beszédének hangnemét szándékosan úgy alakította, mintha az már a jelöltséget elfogadó felszólalása lenne. A gazdaság nehézségeit részletezve hangsúlyozta, hogy Obama "cserbenhagyta" az országot, és a maga részéről munkahelyeket, felemelkedést, szabadságot és lehetőségeket ígért.

"Helyre fogjuk állítani Amerika ígéretét" - mondta az ünneplő hívei által körülvett politikus.

A republikánus elnökjelöltség várományosa egy "tisztességesebb Amerikát" ígért, amelyben nem fogják az adófizetői pénzekből kisegíteni a bukott vállalkozásokat, az állami hivatalnokok nem kapnak nagyobb fizetést mint azok, akik akikért dolgozniuk kellene, és amelyben az egyik nemzedék nem hagy egyre nagyobb adósságot a másikra.

"Vége azoknak a napoknak, amikor a sikerért bocsánatot kell kérni és amikor Amerika bocsánatot kér külföldön" - hangsúlyozta Mitt Romney.

A várakozásokkal ellentétben a versenyben messze lemaradt, de Santorum visszalépése után a második helyre került Newt Gingrich az előválasztási forduló eredményeinek ismeretében nem jelentette be, hogy eláll a további küzdelemtől. Pedig az NBC televíziónak hétfőn még úgy nyilatkozott:

"Úgy gondolom, vetünk egy mély pillantást arra, amit teszünk."

A CNN kedd éjszakai nem végleges és nem hivatalos összesítése szerint Mitt Romney a 36 államban, valamint az Egyesült Államokhoz tartozó egyéb területeken megtartott, 43 - előválasztásokból és jelöltállító gyűlésekből álló - eddigi megmérettetés után 764 küldött támogatására számíthat a republikánusok augusztusban megtartandó országos konvencióján. Gingrich 141, a teljesen súlytalanná vált Ron Paul pedig 75 voksban reménykedhet.

A hivatalos elnökjelöltség megszerzéséhez 1144 voksra van szükség. A versenytől visszalépett Santorum, aki 273 delegátus lojalitására számíthatott volna, kedden este a CNN-nek nyilatkozva kijelentette: elkerülhetetlen, hogy Romney legyen a republikánusok elnökjelöltje, hogy és a párt választottját támogatni fogja, de továbbra sem biztosította támogatásáról korábbi riválisát.

A republikánus előválasztások következő fordulóját május 8-ám tartják Indiana, Észak-Karolina és Nyugat-Virginia államban.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

2012-04-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite