2019. április 26., péntek - Ervin
Keresés a tartalomban
ItthonRossz helyzetben a magyar tojástermelők!

Rossz helyzetben a magyar tojástermelők!

A takarmányárak emelkedése, a fogyasztás csökkenése, az európai túltelepítés és túltermelés okozta dömpingáron érkező import nehezíti a tojástermelést és a tojás piacát - ismertette Thury Attila, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) alelnöke a tojás világnapja alkalmából tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón.

tojastermelok


Emlékeztetett rá, hogy az EU tojótyúkok tartására vonatkozó irányelve 2012 január elsején lép hatályba, így csak eddig lehetnek használatban a hagyományos ketrecek. Hozzátette: az utolsó, áprilisi felmérés szerint, az állományok 32 százaléka volt hagyományos ketrecben.

Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára azt mondta: azzal számolnak, hogy az új szabályokkal 25-30 százalékkal kevesebb tyúkot lehet tartani ugyanakkora területen, a ketreccsere költsége pedig 2.500-4.000 forint között van.

Thury Attila beszámolt arról, hogy a tojástermelés 30 százalékkal csökkent az elmúlt 8 évben Magyarországon. "Az ágazat helyzete 2011 első félévében sem lett eredményesebb, másfél éve az elmúlt évtized legrosszabb időszakát éljük" - fogalmazott hozzátéve, hogy a dömpingáron érkező import, teljesen tönkreteszi a magyar termelést. Magyarországon a héjas tojás piacot 25-30 százalékban az import tojások alkotják.


Elmondta: az étkezési tojás belföldi értékesítése 18 százalékkal csökkent 2011 első harminchat hetében, az uniós államokból érkező étkezési tojásimport 14,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a magyar export pedig 50 százalékkal csökkent 2011 első 36 hetében az előző év azonos időszakához képest.

A termelés elmarad a 2010 azonos időszakához viszonyítva, az első félév termelése 65,4 százaléka a tavalyinak, ez összesen 345,400 millió darab tojás.

Az idei év első felében 1,876 millió napos csibét telepítettek, amely alig magasabb a tavalyinál, amely negatív rekord volt.
Thury Attila elmondta: a termelői ár tavaly húsvét után 45 százalékkal csökkent, úgy, hogy a fogyasztói ár azonos szinten maradt. Júliusban a fogyasztói ár 26 forint körül, a termelői pedig 16 forint körül volt. A tojás önköltsége azonban 17-18 forint között van, így az elmúlt időszak alatt a termelők csak veszteségeiket növelték. A takarmányárak az év elejéhez viszonyítva ugyan stagnálnak, de az előző év azonos időszakához képest 40-45 százalékkal nőttek.

Elmondta azt is, hogy folyamatosan csökken a fogyasztás: 2005-ben 280 darab, 2007-ben 270, 2009-ben már csak 247 darab volt az egy főre jutó fogyasztás.

A ketrecekre vonatkozó irányelvvel kapcsolatban Thury Attila azt mondta: az EU-ban 353 millió étkezési tojást termelő tyúk van, ebből az idén 163 millió még hagyományos ketrecben van. "Még mindig nem tudjuk pontosan, hogy mi lesz a helyzet január elsején, a legtöbb ország nem játszik nyílt lapokkal, a helyzetet ismerők szerint legalább 100 millió tyúkot a jogszabály szerint már nem használható berendezésben fogunk találni" - fogalmazott. A legtöbb ilyen hagyományos ketrec Olaszországban, Lengyelországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Portugáliában és Belgiumban van.

Európa több országban abban reménykedtek a termelők, hogy ezt visszavonják, ezért kevés előkészületet tettek - jegyezte meg.

Magyarországon 4 millió tojótyúk férőhellyel számolnak, 43,6 százaléka hagyományos, 44 százalékuk új típusúban van, 1,7 millió férőhelyet kell még ebben az évben átalakítani - mondta a szakember.

Feldman Zsolt azt mondta, a ketrecek átalakítását érintő jogszabály jelenti az ágazat számára a legnagyobb kihívást.
Mint mondta, az Európai Bizottság részéről nem látni olyan "javulást", amely elmozdulást jelent a korábbi statikus álláspontról.

Beszámolt arról: igyekeznek elérni, hogy az unió szabadkereskedelmi vagy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tárgyalásain törekedjen arra, hogy a harmadik országban előállított tojások közelítsenek az uniós előírásokhoz.

A helyettes államtitkár szerint fel kell készülni arra, hogy a takarmányárak stabilan magasak maradnak. Mint mondta, a kormány igyekszik a költségvetésbe betervezni minden olyan támogatási lehetőséget, amelyet az Európai Unió enged.


Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

2011-10-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite