2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Női vonalRózsaszínbe borult a Lánchíd

Rózsaszínbe borult a Lánchíd


rozsaszinlanchidSzámos közéleti személyiség, művészek, politikusok, orvosok és Olivia Newton John amerikai énekesnő részvételével vette kezdetét a mellrák elleni séta szombaton a rózsaszínre kivilágított Lánchídon Budapesten.


Az esemény célja felhívni a figyelmet a mellrákszűrés és az önvizsgálat fontosságára, hangsúlyozva a megelőzés, az egészséges életmód, táplálkozás és sport szerepét is - mondta el Körtvélyes Éva, a szervező Egészség Hídja Összefogás Egyesület elnöke a sétát megelőzően. Az időben felismert betegség 95 százalékban gyógyítható, ezért lényeges 45 év felett a szűréseken való részvétel két évente, a 45 év alattiaknak pedig havonként a rendszeres önvizsgálat.
Az egészség nem a betegség hiánya, hanem teljessége a testi-lelki harmóniának - fogalmazott Schmittné Makray Katalin, a rendezvény fővédnöke, hozzátéve: az egészségünkért mi vagyunk a felelősek, tudatosan oda kell figyelni önmagunkra, de egymást is figyelmeztetni kell a szűrések és az öngondoskodás fontosságára.
A betegség elleni civil összefogást Magyarországon nyolc évvel ezelőtt Nancy Goodman Brinker akkori nagykövet kezdeményezte - emlékeztetett Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete. A tájékoztatás szerint Brinker megígérte a nővérének, mindent megtesz azért, hogy másokat ne érjen el a mellrák betegség. Kiemelte: az általa létrehozott mellrák elleni szervezet a világon a legnagyobb. A nagykövetség díjat hozott létre, amelyet olyan tudósnak ítélnek oda, aki sokat tesz a mellrák ellen. Idén Székely Borbála érdemelte ki az elismerést, amellyel 2 ezer dollár pénzjutalom is jár.
Mint a nagykövet elmondta, ez az összeg hozzásegítheti a kutatót az amerikai rákellenes konferencián való részvételre. A díjat Dank Magdolna klinikai onkológus, egyetemi docens, Székely Borbála tanára vette át.
Legyőztem a mellrákot, egészségesen, tudatosan élek - fogalmazott Olivia Newton John, aki 18 éve gyógyult meg a mellrákból. Mivel rendszeresen végzett önvizsgálatot, saját maga fedezte fel a "dudort" a mellében, majd szakorvoshoz ment. "Minden harmadik nő magának találja meg a csomót!" - hangsúlyozta, s arra kért mindenkit, bízzon magában, a testében, legyen tudatos, végezzen rendszeresen önvizsgálatot, s ne várjon arra, hogy az orvos fedezze fel az elváltozást.
Az eseményen részt vett a többi között Nagy Anna kormányszóvivő, Pelczné Gáll Ildikó európai parlamenti képviselő, Paller Judit tiszti főorvos, Kökény Mihály politikus, Sebestyén Márta énekesnő és Detre Diána szörf olimpikon.
A lánchídi séta este fél kilenckor kezdődött, előtte különböző programok, koncertek, ingyenes vizsgálatok, szaktanácsadás, ételkóstolás és divatbemutató is szórakoztatta az érdeklődőket.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-10-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite